Foto: Sytske Dijksen
Foto: Sytske Dijksen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Samenwerking gemeente en visserij

Aankondiging

De gemeente, CIV Texel, KIMO Nederland/België en ECNC Land & Sea Group zetten zich in om met behulp van de visserijsector, de zee schoner te maken. Tijdens het HavenVistijn op zaterdag 13 augustus ondertekenen zij hiervoor drie belangrijke overeenkomsten.

De gemeente ondertekent een zogenaamde Green Deal. Met Green Deal Visserij spreekt de visserijsector (vissers, havens en gemeente) zich uit de verantwoordelijkheid te nemen voor de hoeveelheid afval dat door visserij in de zee belandt.  Daarnaast ondertekenen KIMO Nederland en België een samenwerkingsovereenkomst met de ECNC Land & Sea Group over de aanlevering van oude visnetten voor recycling door het Healthy Seas Initiatief. Met behulp van dit initiatief wordt met het nylon uit de oude netten nieuwe badkleding en sokken gemaakt. Ten slotte sluit CIV Texel met KIMO een convenant om het pilotproject "Het is wel Pluis" te vervolgen waarbij vispluis in meer havens wordt ingezameld. De overeenkomsten worden getekend om 14.00 uur nabij deTukTuk stalling. 

Green Deal

De Green Deal Visserij voor een Schone Zee wil de hoeveelheid afval die door de visserijsector in zee belandt verminderen. Vissersschepen slaan daarom afval zoveel mogelijk gescheiden op en geven dit apart af in Nederlandse visserijhavens. Het afval wordt gescheiden in huishoudelijk afval, het 'Fishing for litter' afval (afval dat als bijvangst wordt gevangen) en afval uit de bedrijfsvoering en vistuig. Om de afvalketen te sluiten worden er logistieke maatregelen getroffen, zowel aan boord als in de havens. Daarnaast wil Green Deal door educatie meer partijen bewust maken van het afvalprobleem. 

Inzameling vispluis

Tijdens het HavenVistijn start mevrouw van Dongen, bestuurslid van KIMO Nederland en België samen met de Texelse wethouder mevrouw Huisman, mw. Erfeling van RWS en de heer Meun, voorzitter  van VisNed, het project "naar een efficiëntere afvalinzameling" officieel. Dit is het vervolg op het project "Het is wel Pluis". Met dit project wordt gestreefd de inzameling van het afval uit de visserijsector, voor zowel de sector als de havens,  zo makkelijk mogelijk te maken. Deze officiële start vindt plaats om 14.00 uur in de haven van Oudeschild.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2