De koeienkeuring.
De koeienkeuring.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Koeien, schapen, aardappels en trekkers op Landbouwdag Texel

Aankondiging

Veel belangstelling donderdag voor Landbouwdag Texel in Den Hoorn. 

Er was veel te zien. In de ring reed het neusje van de zalm rond uit de hippische wereld. ''Je kunt hier genieten van de beste tuigpaarden van Nederland'', prees de speaker. Kampioenen uit binnen- en buitenland draafden in stijl rond, tegen een historische decor.

Texelse schapenfokkers hielden een kampioenskeuring, waarbij omstanders tekst en uitleg kregen over de criteria waarop werd gekeurd. De bespiering moet in balans zijn, over het hele lichaam met liefst een mooie ronde bilpartij. Goed in conditie en liefst vlot over de benen. ''Dat betekent dat de ram lekker kan lopen'', verduidelijkt Carlo Veeger voor wie het jargon van de keurmeester niet had begrepen.

Een stukje verder was de koeienkeuring. Er was vooraf goed getraind. De koeien, soms zó groot dat omstanders er niet overheen konden kijken, paradeerden keurig langs de jury. Geschoren, gewassen en glimmend gepoetst. Welke koe de titel ''Miss Texel'' kreeg, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. De vier Texelse mechanisatiebedrijven waren allemaal aanwezig met het modernste van het modernste landbouwmaterieel, kosten noch moeite waren gespaard om machines naar het eiland te halen. Aan het begin van de middag begon in de ring de demonstratie ''Van aardappel tot chips'', een optocht van machines die worden ingezet bij de teelt, oogst en verwerking van chipsaardappels. Oud-materieel, zoals een mestwagen, met daarachter een hypermoderne mestverspreider die voldoet aan de huidige strenge milieunormen. Er was ook het kampioenschap aardappels schillen. 

Te zien ook een collectie oude tractoren en andere machines, er was een demonstratie ringsteken, er kon worden gesjoeld, een goochelaar deed zijn kunstjes en er stond op het terrein een vijftigtal kramen met Texelse producten en op straat nog een serie kramen.





Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 10 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 15 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1