Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Doe dit alsjeblieft nooit weer

Column

"Ga jij stappen op Texel?" "Ja, is heel gezellig en relaxed. Komt door de regels daar." Ik was even verbaasd als vermaakt toen ik dit aanplakbiljet in een bushokje zag hangen. Het stelt een Whats App-gesprek voor tussen twee jongeren die gaan stappen op Texel. Jongeren die serieus dit gesprek hebben, zijn geen aanwinst op een feestje. Wat een dooie boel wordt het dan.

Is degene die deze slogan bedacht vergeten hoe het was om jong te zijn? Heeft hij of zij, ik denk een zij, de jeugd overgeslagen of deed deze persoon zelf wel alles, maar spreekt die nu schande van een jongere die wat uitvreet. Tegenwoordig zou ik zo'n gesprek al niet hebben, maar toen ik zestien was al helemaal niet. En wij mochten nog gewoon alcohol. Mijn kamer hing vol verkeersborden die ik allemaal 'gevonden' had en ik lag geregeld met mijn ouders overhoop, omdat mijn interpretatie van de regels toch iets anders was dan die van mijn ouders. Jongeren die zo verstandig zijn als in dit gesprek, gaan vrees ik een heel saaie jeugd hebben. Waar moet je bovendien jaren later met je ouders om lachen als je nooit iets geflikt hebt?

Ik was niet alleen in mijn verbazing, merkte ik op Twitter en al snel kwam ik in een steeds flauwer wordende conversatie met Hedzer Faber, journalist bij het Noordhollands Dagblad. Ondanks dat de inhoud al snel ver te zoeken was, waren de door ons bedachte tieneropmerkingen net zo realistisch. Een kleine greep:

"Hey, ga je mee naar wiskunde?" "Ja, leuk, ik kan niet wachten om de cosinus in mijn werkzame leven in de praktijk te brengen!"

"Leren is leuk en nuttig. Ik snap die jongeren die hangen op de skatebaan echt niet. Je moet nu al investeren."

"Snoep, nee dank je. Een appel is een gezonde snack."

"Natuurlijk kan ik twee weken zuipen op Kos, maar ik zet dat geld liever op de bank. Straks fijn mijn studielening afbetalen."

"Op stap is prima. Maar wel om elf uur thuis. Moet van mijn ouders en daar luister ik naar. Zij hebben beste met mij voor"

Dit ging nog even door en ik weet het, het is wat flauw. Maar van een dergelijke campagne word ik erg melig. Bovendien zit er zeker een serieuze ondertoon in, want ik denk dat niet één jongere deze campagne serieus neemt. Sterker nog, ik vind het een minachting van het intellect van de jeugd. Ik zou bijna gaan zuipen vanwege deze campagne als ik jongere was. Dat alcohol op jonge leeftijd extra schadelijk is, is bewezen. Daar valt weinig tegen in te brengen. Het betekent niet dat we de jeugd moeten veranderen in stel "regelsvolgende" zombies. Als jongere doe je dingen die niet mogen en als je gesnapt wordt ben je de lul. Tenminste, zo stond ik er altijd in.

Ik vind dit oprecht de meeste treurige campagne die ik ooit gezien heb en vraag me ook af hoe zoiets ontstaat. Zit je dan met zijn allen te brainstormen in een kamertje en komt dan iemand met dit idee? En is er dan niemand die zegt: "Dit is wel het meest onrealistische gesprek dat ik ooit gezien heb. Zullen we dit maar niet doen?" Ga eens in gesprek met LIMITS. Zij spreken jongeren, hebben jongeren in de gelederen en houden zich wekelijks met dit onderwerp bezig. Zij komen bovendien met alternatieven. Niet met een geënsceneerd gesprek dat door de Amish nog als te netjes wordt beschouwd.

Job Schepers

Deze blogs schrijf ik op persoonlijke titel en zijn dus geen journalistieke artikelen. Ze staan dus ook buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Voor vragen en klachten kan u altijd een mail sturen. Ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden. Reageren onder de artikelen kan natuurlijk ook, ik zal proberen te reageren.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 5 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3