De Texelstroom afgelopen vrijdag tijdens een proefvaart op de Waddenzee.
De Texelstroom afgelopen vrijdag tijdens een proefvaart op de Waddenzee.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Geduld is een schone zaak

Column

Vaart ie nou of vaart ie nou niet? Het geduld van de reiziger wordt door de TESO danig op de proef gesteld. Cees de Waal was er maandag negentig procent zeker van. Komende week zou de Texelstroom gaan varen als tussenboot. Na de nodige vertragingen - eerst in Spanje, daarna in Nederland - zou het dan eindelijk zo ver zijn. Totdat gisteren bekend werd dat het feest wederom is uitgesteld. Gaat het begin september dan echt gebeuren? Zijn we gewoon te ongeduldig?

Het gonst al een tijdje van de geruchten in het roddelcircuit. Via het op Texel welbekende via-via-circuit druppelen al langere tijd berichten binnen dat het allerminst prima in orde is. De boot zou niet zijn overgedragen, er zouden nog wel driehonderd klussen moeten gebeuren voor het nieuwe vlaggenschip kan meedraaien en 'de Spanjaarden hebben er een puinhoop van gemaakt'.  Niet waar, zo stelde TESO-directeur Cees de Waal op deze geruchten. In beide kanten zal wel een kern van waarheid zitten. Bovendien heb ik niet de illusie dat Cees de Waal aan de krant gaat vertellen als het wel één grote puinhoop is. Het schip ziet er op het eerste gezicht prachtig uit en voor zover we dat vanaf de kant kunnen inschatten, vaart de Texelstroom zijn tochtjes zonder problemen. Maar wij kunnen allemaal niet achter de schermen kijken natuurlijk. Hoe langer het duurt, hoe meer praatjes er komen. "Wordt ie doorverkocht, zijn ze niet tevreden?" opperde iemand op Facebook. Zo'n vaart zal het wel niet lopen denk ik.

Het lijkt mij een verstandig besluit om nog even te wachten. Stel dat je de nieuwe boot nu in de dienstregeling gooit, terwijl je nog niet honderd procent zeker van je zaak bent en het gaat mis.... Wat dan? Wachtrijen, klagende mensen en het verwijt dat er te makkelijk over gedacht is. Als er in september iets in de plastic soep loopt, heeft dat een stuk minder gevolgen. Wat me wel verbaast, is het feit dat de TESO-directeur maandag zo stellig was. Wat is er gebeurd dat de negentig procent van maandag in drie dagen gereduceerd is tot nul? Alleen de mensen die dicht op het vuur zitten, hebben hier een antwoord op.

Gelukkig is de Schulpengat nog niet verkocht en is er dus geen noodzaak om de Texelstroom halsoverkop in te zetten. Liever wat later en dan goed, dan nu met problemen. Maar we wachten al zo lang. Ook ik ben ongeduldig. Je ziet hem, je kunt hem aanraken, maar toch is de Texelstroom nog buiten bereik. Hij was later in Nederland en het daadwerkelijke moment van indiensttreding lijkt verschoven en verschoven te worden. Nog eventjes geduld en dan.... 

Dan... Dan ben je alweer vergeten dat het een nieuwe boot is en is ook de Texelstroom onderdeel van de dagelijkse routine. Gewoon 'de boot', niet meer niet minder. 

Job Schepers

Deze blogs schrijf ik op persoonlijke titel en zijn dus geen journalistieke artikelen. Ze staan dus ook buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Voor vragen en klachten kan u altijd een mail sturen. Ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden. Reageren onder de artikelen kan natuurlijk ook, ik zal proberen te reageren.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3