Paula met microzender met zonnepaneeltje en antenne (linksonder bij de mouw). © Jan Wijmenga.
Paula met microzender met zonnepaneeltje en antenne (linksonder bij de mouw). © Jan Wijmenga.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Kanoet Paula vliegt non-stop 4000 km

Natuur

Kanoet ''Paula'' is na een non-stop vlucht van meer dan 4000 km vanuit het noordelijkste stukje land op aarde in Noord-Canada, vrijdag aangekomen op de Boschplaat op Terschelling. ''Deze vogel heeft in één klap een serie wetenschappelijke vermoedens bevestigd', zegt promotie-onderzoekster Eva Kok van het NIOZ.

'Paula' behoort tot de ondersoort Calidris canutus islandica. Deze kanoet broedt in het hoge noorden van Canada en overwintert in de Waddenzee. De vogel werd in april gevangen op het wad. Bij wijze van proef kreeg zij een prototype van een microsatellietzender op. 'De vogel vloog meteen terug naar het eilandje Griend. 'Half mei vloog ze binnen één dag, over open zee, naar IJsland. Vervolgens vloog ze in één ruk van IJsland naar haar broedgebied op Ellesmere Island, in het uiterste noordoosten van Canada. Vervolgens kwam ze bijna drie weken niet van haar plek. 'Daaruit maakten we op dat de vogel was gaan broeden. Maar na 18 dagen begon Paula weer grote afstanden te vliegen. Dat is waarschijnlijk net te kort voor een geslaagde broedpoging', aldus Kok. In de twee weken daarna heeft Paula op de toendra flink bijgetankt. In een non-stop vlucht van zestig uur vloog zij in één keer over de Groenlandse ijskap en langs de oostkust van IJsland terug naar de Waddenzee. 'Met deze vlucht heeft Paula een aantal belangrijke theorieën bevestigd', zegt Kok. 'Op basis van radarwaarnemingen op Groenland en van geringde vogels hadden we wel vermoedens over de manier waarop kanoeten vanuit de Waddenzee naar en van hun broedgebieden in noordoost Canada trekken, maar deze ene zendervogel heeft dat nu echt hard gemaakt.' Kok en collega's weten nu dat 'islandica kanoeten' die in de Waddenzee overwinteren inderdaad broeden in Noord-Canada rond Ellesmere Island. Ze vetten op de toendra op en niet aan de kust. En ze kunnen op de terugweg in één keer van het noordelijkste land op aarde naar de Waddenzee vliegen.''



Paula's route tijdens de retourvlucht Waddenzee-Ellesmere Island v.v. De noordelijke route over Groenland en langs de oostkant van IJsland is de non-stop terugvlucht. De rode stippen zijn de posities die via satellieten naar het NIOZ werden teruggemeld.


Paula loopt voorop in de groep op 't wad. © Jan Wijmenga 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1