Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Journalistieke onafhankelijkheid

Column

Waar mag je je als verslaggever wel en niet in mengen zonder dat je journalistieke onafhankelijkheid in het geding komt? Het is een discussie die deze week weer de kop opstak op mijn eigen Facebookpagina. Ook een journalist heeft een mening, maar mag hij die ook uiten als hij objectief wil blijven? 

Ik vind dat dit moet kunnen en dat dit het werk niet in de weg hoeft te staan. Niemand is objectief en dus ook een journalist niet, in mijn ogen betekent dit niet dat hij niet over zijn eigen mening heen kan stappen om beide kanten van een onderwerp te belichten. De discussie waar het deze week om draaide was de man die gefotografeerd zou hebben bij douches op camping Kogerstrand. Ik gaf daar mijn mening over, hetgeen mij op kritiek kwam te staan van een vakgenoot. Zij was van mening dat ik partij koos tegen de dader. Ik nam daarbij het woord 'droeftoeter' in de mond en als de man daadwerkelijk schuldig is, sta ik daar achter. Wat hierbij boven water moet staan is dat de man niet schuldig bevonden is en dat een openbare lynchpartij niet de oplossing is. Het weerwoord van de verdachte werd ook opgenomen op de website, hetgeen ons ook weer reacties opleverde. "Die man was duidelijk schuldig en waarom geef je hem ruimte?" Ieder verhaal heeft twee kanten en hoor en wederhoor is wenselijk en strikt noodzakelijk bij het verslag doen van dergelijke situaties. Iemand met foto en al op Facebook zetten vind ik geen oplossing. Zelfs niet als de meneer wel schuldig blijkt, dan is het aan de rechter om te oordelen. Ik snap de frustratie van een slachtoffer dat zich niet serieus genomen voelt, maar een heksenjacht lost het ook niet op.

Net als voor een slachtoffer is het voor een journalist niet makkelijk om altijd objectief te blijven. We zijn net mensen. Laten we SunBeats nemen. Ik vond alle kritiek op het geluid van SunBeats gezeur, maar dat zou ik nooit in de krant schrijven. Dat het muziekevenement over bijna het hele eiland te horen was, valt namelijk niet te ontkennen. Ik denk dan, het is maar één keer per jaar. Maar als jij net dat weekend Texel geboekt hebt voor een weekendje rust, sta je toch raar te kijken. Ieder verhaal heeft twee kanten. Daarover kunnen we vervolgens discussiëren en ik meng me als persoon ook rustig in die discussie. Wat ik wenselijk vind, is dat dit met respect gaat. De inzendster van een brief kreeg de wind van voren in niet mis te verstane termen. Dat is jammer en kwalijk. Toch bracht de discussie weer voorstellen met zich mee, die mogelijk tot een oplossing leiden. Draai het podium naar zee en het eiland heeft er minder last van. Dat dit wat logistieke problemen oplevert voor Paal 17 is dan niet anders. Daar verzinnen de eigenaren van dit paviljoen vast iets op. Het brengt mogelijk een einde aan jaren discussie.

Als gezegd, als persoon ben ik niet objectief en ik heb op Facebook en Twitter, in blogs en in columns een duidelijke mening. Maar ik loop niet weg voor mijn journalistieke verantwoordelijkheid. Ik ben pro-Texelhopper, maar schroom niet kritiek te leveren wanneer er een potje van gemaakt wordt. Dat ik pro ben is overigens amper uit ervaring. Ik heb denk ik twee of drie keer in een klein busje gezeten en maak verder alleen sporadisch gebruik van Lijn 28. Ik ben niet tegen een paar windmolens, maar schrijf ook de kant van de tegenstanders op. Ik hoef het niet met iets eens te zijn om tot een evenwichtig verhaal te komen. Mocht die subjectiviteit er toch insluipen dan zijn daar altijd nog Gerard en Jeroen die zich er dan tegenaan bemoeien. 

Toch krijgt iedere verslaggever van een lokale krant momenten dat hij een verhaal aan een ander moet laten. Texel is geen grote gemeente en als iemand negatief in het nieuws komt die te dicht bij je staat moet je waken. Natuurlijk word je milder wanneer het een vriend van je betreft en dat zou niet fair zijn tegenover een ander die je wel de volle laag geeft. Gelukkig is dit mij nog niet overkomen, maar ik ben er natuurlijk pas net. Ik blijf mij mengen in discussies. Ik snap dat dit niet de werkwijze is die goedkeuring krijgt van iedereen, maar als we allemaal hetzelfde zouden werken werd het ook maar saai.

Job Schepers

Deze blogs schrijf ik op persoonlijke titel en zijn dus geen journalistieke artikelen. Ze staan dus ook buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Voor vragen en klachten kan u altijd een mail sturen. Ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden. Reageren onder de artikelen kan natuurlijk ook, ik zal proberen te reageren. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 1 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3