SunBeats. (Foto Stefan Krofft)
SunBeats. (Foto Stefan Krofft)

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Ingezonden brief over SunBeats

Ingezonden

De geluidsoverlast van SunBeats houdt de gemoederen bezig. Volgens de één was het teveel herrie, volgens de ander viel het reuze mee en moet het prima kunnen voor een avondje.

Een korte verwijzing in een vorig bericht op deze site naar een ingezonden brief van Marieke Mast over SunBeats leidde op de social media tot tal van opmerkingen waaronder ook vervelende opmerkingen.

Onderstaande de gehele brief zodat eenieder zich een oordeel kan vormen. Mast wijst erop dat het een overpeinzing is, om na te denken over de vraag of het ook mogelijk is een dergelijke festival te houden op een manier dat iedereen er plezier aan beleeft.

Brief:

Ik zit op de bank in de woonkamer, te luisteren naar het geluidsgeweld dat Texel al uren overspoelt deze nacht. Nog 1 minuut en dan gaat de stekker er hopelijk uit.

En, ja hoor, ze houden zich keurig aan de tijd. Het is ineens stil, maar als ik in de achtertuin had gezeten, of in de voortuin, het maakt niet uit, dan had ik de laatste woorden van de DJ of de organisator waarschijnlijk woordelijk kunnen verstaan.

Let wel, dit dansfestijn is op ongeveer 7 km van mijn huis verwijderd.

Ik vraag me af of deze vorm van milieuvervuiling nog past in deze tijd, waarin we ons meer en meer bewust worden van onze verantwoording ten opzichte van de aarde, onze medemens, onze omgeving.

Vergis je niet, ik hou van een feestje en ik gun iedereen zijn of haar plezier.

Maar ik vraag me serieus af waarom de gemeente Texel een vergunning geeft voor een evenement dat zoveel geluidsoverlast veroorzaakt. Duizenden mensen hebben vanavond de slaap waarschijnlijk niet kunnen vatten. Texelaars met de ramen en deuren dicht, maar zeker ook toeristen, onze gasten. In tentjes en caravans op de campings in en rond de Koog en veel verder weg op het eiland. Het zal je eerste nachtje maar zijn, na een jaar hard werken. Lekker van je rust genieten op een waddeneiland, samen of met je gezinnetje. Ergens in de bossen of de duinen of op een boerderij…

Ik kijk even naar het promofilmpje van de VVV, 10 redenen om Texel te bezoeken….

Nee helaas, rust komt niet voor in het lijstje. Dus, beste eilandbezoeker, u had het kunnen weten.

Ik probeer de site van de Gemeente Texel te raadplegen om te zien wat de plaatselijke verordening hierover te melden heeft, maar die is tijdelijk onbereikbaar. Misschien zit half Texel op dit moment wel achter de pc om te zien of grenzen worden overschreden. Maar, als je de menselijke meetlat erlangs houdt en je hoofd even buiten de deur steekt dan hoef je er geen verordening op na te lezen.

Ik denk dat het helemaal geen harden is als je ter plaatse bent.

Ik vraag me af of de organisator bij de ingang oordopjes uit aan bezoekers, werknemers en andere aanwezigen heeft uitgedeeld. Bij onbeschermde blootstelling aan 100db ontstaat permanente gehoorbeschadiging, ik denk dat het metertje de 100 makkelijk haalde.

Zou een feest als dit minder leuk zijn als de volumeknop half zo hard staat en mensen ook nog met elkaar kunnen praten? De naam "Sunbeats & Loungefestival" wekt in ieder geval de verwachting dat je ook nog relaxed kan zitten kletsen met elkaar, met het geluid van de golven op de achtergrond. Is dat niet wat we eigenlijk willen, dat iedereen een fijne avond heeft? Zowel de feestgangers als de thuisblijvers?

Welterusten….

Marieke Mast

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 46 minuten geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11