Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Relatie inwoner-gemeente voor verbetering vatbaar

Politiek

De relatie tussen inwoner en de gemeente wordt met een 5,9 beoordeeld in het onderzoek "Waar staat je gemeente" dat ingevuld werd door in totaal 626 inwoners. 147 bezoekers van het gemeentehuis leverden een bijdragen aan het balieonderzoek. Over het algemeen scoort de gemeente een 6,6. Dit is gelijk aan de waardering van andere gemeentes van dezelfde grootte. Het balie-onderzoek werd gewaardeerd met een 7,8.

De gemeente doet het dus niet slecht in de ogen van de ondervraagden, maar er zijn wel verbeterpunten. Dit geeft de gemeente zelf ook toe in een bijgesloten persbericht. Volgens het rapport doet de gemeente 'te weinig wat ze zegt', wordt de buurt te weinig betrokken bij de leefbaarheid en veiligheid van de buurt en mag de gemeente wel wat flexibeler zijn.

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Tegenover het 'gebrek aan veiligheid' staat namelijk dat er in de buurt weinig vernield wordt. Ook krijgt de gemeente positieve feedback op de wijze op de mate waarin inwoners ruimte krijgen voor initiatieven en en ideeën te realiseren. Ook de algemene dienstverlening lijkt bij de gemeente wel in orde te zijn met 6,8 als rapportcijfer. Het gemiddelde van de vergelijkingsgemeenten ligt op een 6,7. De inwoners van gemeente Texel waarderen de zorg van de gemeente voor de woon- en leefomgeving gemiddeld met een 6,8. Inwoners met een lager inkomen (€1.800,-- of minder) waarderen de zorg lager dan gemiddeld (6,6). Inwoners die twee tot vijf jaar in Texel woonachtig zijn waarderen deze zorg hoger dan gemiddeld (7,2), inwoners die hier meer dan vijftien jaar woonachtig zijn lager dan gemiddeld (6,6).

Eind januari/begin februari 2016 werd via het onderzoek 'Waar staat je gemeente' inwoners van Texel gevraagd hun mening te geven over hun gemeente. Een uitgebreide enquête ('Burgerpeiling') werd naar 1800 inwoners gestuurd en 2 weken lang werden bezoekers van het gemeentehuis gevraagd om hun mening over dienstverlening bij een bezoek aan de publieksbalie.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15