Jozua Douglas krijgt vragen
Jozua Douglas krijgt vragen

Dit artikel is geschreven door
Bibliotheek Texel

Met meer dan 600.000 bezoekers en ruim 36.000 leden is KopGroep Bibliotheken de grootste culturele instelling in de Noordkop

‘Lezende kinderen worden slimmer’

Onderwijs

Kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld zei tegen de klas: 'Lezende kinderen worden slimmer.' En dat is precies de reden waarom de bibliotheek het project Schrijvers voor de klas organiseert: leesbevordering. Een jeugdboekenschrijver die kinderen vertelt over zijn of haar boeken en over het schrijven daarvan, dat is de afgelopen weken volop gebeurd in de Texelse bibliotheek. De deelnemende schrijvers aan dit project waren Eric van Os, Reggie Naus, Janneke Schotveld, Jozua Douglas en Marcel van Driel. Totaal kwamen bijna 700 kinderen van 30 basisschoolgroepen naar de bibliotheek.

Van tevoren had de bibliotheek uit alle vestigingen boeken van de betreffende schrijvers laten komen en ongeveer 400 boeken verspreid over de scholen. Zo konden de kinderen en leerkrachten zich inlezen en vragen voorbereiden. De ervaring leert dat dit project zeer leesbevorderend werkt. De schrijver in het echt zien en horen wekt nieuwsgierigheid op en kinderen willen dan graag die boeken lezen. Daarom heeft de bibliotheek op dit moment alle boeken van deze schrijvers uitgestald, zodat de kinderen die kunnen lenen.

De schrijvers zijn landelijk bekend en hebben succes met hun boeken. Het boek 'De gruwelijke generaal' van Jozua Douglas is bijvoorbeeld in oktober 2015 verkozen tot jeugdboek van de maand bij De Wereld Draait Door. Hij wordt in recensies de Nederlandse Roald Dahl genoemd. Janneke Schotveld schrijft de populaire serie over Superjuffie. En twee dagen nadat ze op Texel was geweest won zij met haar boek Botje de Pluim van de Nederlandse kinderjury. Reggie Naus ontpopte zich als grote kenner van trollen en piraten, waar hij humoristisch over schrijft. De veelzijdige auteur Eric van Os vermaakte de jongste kinderen met verhalen, liedjes en gedichten. Marcel van Driel sloot afgelopen week het project af met de groepen 7 en 8. Zijn eigentijdse serie over Superhelden.nl is een hit.

De bibliotheek streeft ernaar elk jaar het project Schrijver voor de klas te organiseren voor de basisscholen.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2