Voor het eerst met het pontje naar de overkant.
Voor het eerst met het pontje naar de overkant.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texels eerste schapenmuseum geopend

Landbouw / Visserij

Bij kaasboerderij Wezenspyk aan de Hoornderweg nabij Den Hoorn zijn vanmiddag het schapenmuseum en de wandelroute Skéép en Lantskap geopend. Het museum bevindt zich in de boet die verplaatst werd van de Duykerdam in Den Burg naar een plaats in het weiland achter Wezenpyk.

Veel van de oude boet is er overigens niet over. Op twee balken en een stuk muur met inscriptie na is alles nieuw. "Bij de herbouw bleek veel ongeschikt voor hergebruik. In het vierkant bleek vuur te zitten". legt Anton Witte, eigenaar van Wezenspyk uit. Het mag de pret niet drukken, het eindresultaat is prachtig geworden. Het eerste echte Texelse schapenmuseum werd gerealiseerd in samenwerking met "'Loodsen door het landschap" en de nieuwe wandelroutes ook in samenwerking met vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer De Lieuw. De andere twee wandelingen die tevens gelanceerd werden– route Wambinghe en route Polderpad – lopen vanuit Den Hoorn respectievelijk noordwaarts richting De Westen en oostwaarts langs de herstelde havensluis. Hoewel start- en eindpunt van de ommetjes bedacht zijn vanuit het dorp, bieden de routes ook aansluiting op bestaande paden.



Deze tekst werd in de Tweede wereldoorlog geschreven door aannemer 'Lange' Willem Boon, die de muur van de boet weer opbouwde nadat vlak naast het bouwwerk een granaat was ontploft. Het stuk muur werd meeverhuisd naar de nieuwe locatie en ingemetseld. 

Voor de route Skéép en Lantskap is dat richting de Hogeberg en voor de wandeling Wambinge richting De Dennen en het strand. Een vierde wandeling, route Neeltjesnol aan de zuidkant van het dorp, is nog in ontwikkeling. Er is een wandelkaart beschikbaar van de nieuwe routes en langs de routes zijn informatiekanalen geplaatst.

Er was veel belangstelling voor de opening. Het museum is nog niet compleet ingericht, maar de verwachting is dat alles voor het einde van dit jaar voltooid is. De opening werd door burgemeester Michiel Uitdehaag verricht door het starten van een door Videolux gemaakt film over de geschiedenis van de schapenhouderij op Texel. Ook dit eindresultaat mag er zijn. Daarna liepen de bezoekers gezamenlijk een stuk van de route tot het pontje over de ringsloot van de Prins Hendrikpolder.  Op dit moment vindt er een openbare bijeenkomst plaats in dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn met een inloop met koffie en thee, waarna aan de hand van foto's gepresenteerd wordt hoe het er met de overige onderdelen van het loodsproject voorstaat. Aan bod komen onder meer de loodsbakens, de opwaardering van het veerhaventerrein, de renovatie van het Walvisvaardershuisje en de inrichting van het dorpsplein. Meer in de krant van dinsdag.  



Op de foto zijn duidelijk de originele stukken van de boet te zien.  

The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 56 minuten geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 2 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 3 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 20 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1