Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Ook veel positieve reacties op plannen De Koog

Politiek

De gelederen in De Koog zijn weer gesloten en de (meeste) gezichten staan weer dezelfde kant op. Dat stelde Michel Gregoire (Texels Ondernemers Platform, TOP) gisteravond tevreden vast tijdens de commissievergadering. In tegenstelling tot wat de negatieve geluiden na de bijeenkomst van twee week terug deden vermoeden, zijn de reacties op Werken aan De Koog juist overwegend positief, zo stelde hij. 

Hij sprak in namens de dorpscommissie De Koog, de werkgroep Planet Texel De Koog, ondernemersvereniging De Koog aan Zee, Horeca Evenementen De Koog, Stichting Duindorp en Top. "Tijdens de informatieavond in De Koog en in de media achteraf overheerste de negatieve toon. Dat is jammer. Wij hebben na die avond veel mailtjes en gesprekken gehad van mensen die wel positief waren. Maar niet iedereen durft op zo'n avond het negatieve te overschreeuwen", stelde Gregoire vast. Gregoire ontkent niet dat er ook tegenstand tegen de plannen is, maar stelt dat deze ook uit voortkomen uit de grote veranderingen die sommige ondernemers overvallen. "Je hebt ondernemers die al tientallen jaren meerdere borden hebben staan. Dan is de verandering naar nog maar één bord groot. Maar de toerist vraag nou eenmaal om een ander straatbeeld." Met name het plakken van waarschuwingsstickers op de borden leek menig ondernemer in het verkeerde keelschat te schieten. Ook de manier waarop stond sommigen niet aan. Paul van Dijk (Stichting Duindorp) bracht naar buiten dat het overlegd was en dat het overeen gekomen was. Volgens sommige ondernemers kwam hij enkel een brief brengen waar de nieuwe afspraken in stonden. Ook zien ondernemers het verplichte kleurenpalet van de gevel als groot obstakel. Toch snijden de plannen voor De Koog hout. Als je in de Dorpsstraat eenheid op het gebied van uitstraling wil creëren, moet er flink wat gebeuren. 

Het gezamenlijke statement van de betrokken partijen was een signaal naar de politiek dat De Koog wel degelijk bezig is met het opknappen van De Koog en dan met name de Dorpsstraat. "Het vliegwiel draait. We zitten wekelijks met de projectleider en de eerste stappen zijn gezet." Net als op de informatieavond werd het Damrak in Amsterdam aangegrepen als voorbeeld. De straat stond in het verleden vol met straatborden en ook de gevels waren een wirwar van borden en verlichting. Tegenwoordig ziet de straat er een stuk publieksvriendelijker uit. Remko van de Belt (PvdA) merkte op dat op dat het ook daar niet zonder slag of stoot was gegaan en dat zeker niet alle ondernemers de borden uit zichzelf weghaalden. "We moeten de ondernemers overtuigen van het belang, zodat de grote groep uit zichzelf mee gaat. Daarnaast zal er een goed handhavingsbeleid moeten komen om de anderen mee te krijgen. er zijn al flink wat ondernemers naar ons toe gekomen met investeringsplannen", besloot Gregoire zijn betoog.

De partijen reageerden positief op het verhaal en gaven aan blij te zijn met het statement. 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2