Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

De hersenspinsels van een visionair

Column

Met veel plezier las ik van de week de plannen van Edward Bonne met de Groeneplaats en het park. Een plan dat hijzelf omschrijft als "een  realistischer  en  vooral  moderner idee". Moderner absoluut, gedurfd en doordacht ook zeker. Realistisch lijkt het mij een stuk minder. 

Wie Edward Bonne ziet lopen, denk wellicht misschien niet meteen aan een visionair met een uitgedacht plan in zijn hoofd. Deze mensen slaan de plank mis. Bonne is een intelligente man en gaat bij zijn plannen niet over één nacht ijs. Toch krijg ik bij dit plan het idee van een visionair die in zijn eigen hersenspinsels is gaan geloven. Of hij zet groot in om - wanneer de helft van tafel wordt geveegd - alsnog nog een mooi plan voor de Groeneplaats over te houden.

Er zitten namelijk prachtige elementen in met meer groen, groene bestrating, een Grand-café en een dorpscentrum met uitschuifbaar podium. Bovendien worden park en plein tot één geheel gesmeed waarbij de Pofferglop verdwijnt. Kan ik mij allemaal in vinden. Het L-vormige 't Polderhuisen dat een belangrijk onderdeel is in de schets van Bonne, zie ik echter minder zitten. Ik kan het niet helemaal goed zien op het kaartje, maar het lijkt er op dat de zichtlijn van de Binnenburg op de Groeneplaats wordt weggenomen, punt 1. Het uit 1930 stammende Polderhuis staat in de weg blijkbaar en wordt geruimd, punt 2. Het pand is misschien geen honderden jaren oud, maar ademt historie. Nu zit de krant er in, maar als bank en als onderdak van het waterschap heeft het veel betekend. Dan heb ik het nog niet over de sentimentele waarde voor al die mensen die er getrouwd zijn. Ik zou het een verlies vinden als dit pand zou moeten wijken voor een 'over de top-winkelcentrum'. Bovendien is het van de buitenkant een prachtig gebouw, al valt over smaak wel degelijk te twisten natuurlijk. 


Het Polderhuis (foto Paul van Dijk). 

Wie niet groot denkt zal nooit ver komen en ik snap dat de heer Bonne de knuppel met de klap van een granaat in het hoenderhok werpt. Volgt er een samenwerking met de Beer en is er niet één en ander samen te voegen in alle ambitieuze plannen? Het siert de denker dat hij wat probeert en dit soort plannen verdienen het om bekeken te worden. Daarbij moet je echter ook heel duidelijk zijn en bepaalde onderdelen linea recta begraven op het kerkhof waar hij 'even een strook' af wil halen "omdat  er  toch  al  steeds  minder  nieuwe  'bewoners'  komen  te  liggen". Ik neem aan dat meneer Bonne zeer kort geleden op het kerkhof naast de Burghtkerk is geweest en weet hoe de graven liggen.  Een aantal van de meest recente graven ligt namelijk tegen de rand van het kerkhof. Die graven ruimen lijkt me toch geen goed idee. 

Misschien denk ik gewoon niet ver genoeg in de toekomst, maar ik zie het niet gebeuren. Een visualisatiedenker ben ik daarentegen wel en ik zie al voor me hoe René de Lange als volleerd Greenpeace-activist met kettingen aan het Polderhuis geketend is om zijn droompand te beschermen. De redactie die zichzelf opsluit in de kluizen van de toenmalige bank met de deuren op slot en dikke sloten om de hekken van de poort. Een strijd die de boeken in zal gaan als 'De slag om het Polderhuis', een nieuw onderdeel van de rondleidingen van archeoloog Gelein Jansen. Wie weet mondt het uiteindelijk wel uit in een succesvolle editie van de bekende strip: Suske en Wiske en de Polderhuisperikelen.

De vriendschap met de krant die Bonne tracht te behouden, zie ik dan op hetzelfde kerkhof terecht komen. Maar goed, alles is te koop anno 2016. Kortom, een gedurfd plan met flink wat haken en ogen. Ik zie het verdwijnen in het dossier met plannen die over vijf jaar vergeten zijn, maar meer uitvinders en visionairs werden beschimpt en later geroemd. De tijd zal het leren.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 10 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 12 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5