Vrijwilligers bakken pannenkoeken van volkorenmeel dat is gemalen in de Traanroeier. (Foto De Traanroeier)
Vrijwilligers bakken pannenkoeken van volkorenmeel dat is gemalen in de Traanroeier. (Foto De Traanroeier)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Veel bezoekers op De Traanroeier met Molendag

Algemeen

''Zoveel belangstelling hebben we nog nooit gehad." Arie de Ligt, al jaren molenaar van De Traanroeier, kijkt er enigszins verbijsterd bij.

Collega Dirk Haker schat het aantal bezoekers zelfs op 750: " Ik heb zoveel gepraat dat ik er schor van ben". De molenaars en vrijwilligers van De Traanroeier kijken terug op een zeer geslaagde Molendag.

De Nationale Molendag viel samen met Pinksteren, waardoor er veel toeristen op Texel waren. Gecombineerd met de vele mensen die de japon nog wilden zien bij museum Kaap Skil en het geschikte museumweer, zorgde dit voor een groot aantal bezoekers in De Traanroeier. De molen was zaterdag, vanwege de Molendag, losgekoppeld van museum Kaap Skil en gratis te bezoeken. Kort na 10.00 uur meldden de eersten zich en de stroom hield aan tot vier uur. Goed verspreid over de dag, zodat iedereen toch al zijn vragen kon stellen aan de molenaars.

Op de begane grond bakten vrijwilligers pannenkoeken van het volkorenmeel van de molen. De baklucht trok de hele molen door. Blijkbaar kregen de bezoekers er trek van, want er ontstond regelmatig een rij voor de baktafel. Er zijn zo'n 150 pannenkoeken gebakken en met smaak en stroop opgegeten.

De hele dag waren Klaas Veenbaas, Ron Latjes, Dirk Haker en Arie de Ligt aanwezig in de molen. De vrijwilligers van De Traanroeier zorgen ervoor dat de molen regelmatig draait en graan maalt en regelen het onderhoud. Kleine klussen doen ze zelf, grotere worden uitbesteed. Zonder hun inzet zou de molen stilstaan, wat funest is voor een molen. De molenaars zouden graag wat extra handen hebben. Het hoeft niet meteen te gaan om iemand die de molenaarsopleiding wil volgen, maar iemand die het leuk vindt om te klussen en met publiek om te gaan, is al snel van grote waarde. Wie belangstelling hiervoor heeft kan contact opnemen met Corina Hordijk, manager van museum Kaap Skil via info@kaapskil.nl of 0222-314956. Langsgaan bij de molenaars op woensdagmiddag in De Traanroeier kan natuurlijk ook.

Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 20 minuten geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 21 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7