Afbeelding
Wat ik zeggen wou

Handen af van de IJsbaan

Algemeen

Wat jammer dat de heerlijke groene oase midden in Den Burg weer onderwerp voor parkeerplannen wordt.

Zo'n prachtige plek voor wandelaars, stelletjes, voetballende kerels, scholieren van omliggende scholen, wandelplek voor ouderen, robbedoezende honden, het uitleggen van de parachute en het uitproberen van je nieuwe tent, ontmoetingsplek waar moeders met kleine kinderen elkaar ontmoeten, waar kinderen veilig kunnen spelen, waar prachtige vogeltjes vliegen, waar gezinnen en groepen jongeren picknicken en ambtenaren hun lunchwandeloverleg houden, waar een lieve dame elke ochtend de rommel opruimt en natuurlijk waar elk najaar de ijsbaan wordt klaar gemaakt door vrijwilligers voor de intocht van de Vorst.

Wanneer je deze Groenoase op loopt voel je meteen de heerlijke rust die van deze plaats uitgaat. Wat zou het een enorm verlies zijn als dit verloren gaat. De parkeerdruk die als reden wordt aangevoerd, is zeer tijdelijk en plaatselijk. Ja, bij de grote supermarkten is het lastig parkeren, maar kijk je iets verder, dan was er zelfs tijdens het afgelopen Hemelvaartweekend overal ruimte om te parkeren.

Er zijn voldoende alternatieven voor het nu liggende plan: de nieuw te bouwen sporthal, op de plaats waar de sporthal niet komt, rondom de Maricoweg en bij de Welkoop. En als het parkeren in Den Burg zelf als onvoldoende wordt ervaren: een parkeergarage bij de AH of de Jumbo, of – en daar kom ik weer – onder de Groeneplaats.

Naar men zegt zou dit niet kunnen vanwege de historische schatten die hier begraven liggen. Als we dan weten dat het deel waar het gemeentehuis indertijd stond ook al flink uitgegraven werd voor de bouw van de diepe betonnen schuilkelders die onder het gemeentehuis zaten dan zou je denken dat dit "probleem" oplosbaar moet zijn. De aangetroffen historische voorwerpen kunnen we in de wanden van de parkeergarage conserveren en tentoonstellen (of boven de parkeergarage een klein cultuurhistorisch museum maken). Zo krijgt ook die plek een dubbele functie. Het centrum van Den Burg kan dan autovrij worden. Ook daar meer rust en ruimte!

Wat de "Groenoase" aangaat: ik zou graag wat meer bankjes (met naast elke bank een vuilnisbak) en een mooi doorkijkje naar de vijver zien. Bij de ingang anti-honden-poep bordjes voor de hondenbezitters en misschien aan de rand een paar basketbalnetten. En het houten gebouwtje voorzien van voetbalgevoelige beplating ter bescherming tegen de knalharde aanraking met de voetbal. Een ander belangrijk punt is de route naar de parkeerterreinen beter bewegwijzeren met digitale informatie waar nog parkeerruimte is.

Inwoners van Den Burg, wees zuinig op uw "IJsbaan", laten we die veilig stellen voor onszelf en onze (klein)kinderen en dus vooral géén bewegwijzering naar onze Groenoase!.

Jeannet van Abs

Wat ik zeggen wou:  Parkeren op de ijsbaan

De ijsbaan houdt de gemoederen bezig en terecht! Daarom doe ik graag een duit in het zakje van onze volksvertegenwoordigers. Die ik overigens waardeer en respecteer.
dus in volgorde van belangrijkheid:


1. bouw een prachtige nieuwe school op de plek van de Thijsseschool.
    Logistiek de veiligste locatie om kinderen naar toe te brengen. En met voldoende vierkante meters om ook nog sport en spel plein en veld te realiseren.
1.a De drukte op de Emmalaan zal de komende jaren toenemen, dus elke dag honderden fietsende kindertjes daar geen goed idee.
2. Doodzonde om Ons Genoegen af te breken. Naast een goede sporthal hebben we echt wel een grote hal nodig voor diverse evenementen, al dan niet cultureel.
Met eenvoudige aanpassingen met podia, mobiele tribunes e.d.
Aan de Koninghal is toch echt geen eer meer te behalen.
3. Tja..het parkeren? Kijk eens op een plattegrondje hoe dichtbij het centrum is vanaf diezelfde Koninghal. Staan nooit veel auto's. Toeristen hebben dat meestal echt niet in de gaten. En dat is begrijpelijk.
3.a. Er is een lijst met parkeer-regelaars die je kunt oproepen op piekdagen. b.v. maandag en woensdagochtend in de drukke periode.
Dat kost geld. Maar goed besteed. Gasten verwelkomen en de weg wijzen.Niet slecht toch?

Wil de Leeuw Den Burg

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3