Strandkunst van Marcel Dijker.
Strandkunst van Marcel Dijker.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Project X: kunstenaars experimenteren tijdens Lange Juni

Algemeen

Onder de naam ''Project X'' laten beeldende kunstenaars van uiteenlopende disciplines zich twee weken lang inspireren door elkaar en het Texelse landschap.

Wie hen aan het werk wil zien, kan van zaterdag 28 mei tot en met vrijdag 11 juni een kijkje nemen in de Kunsthal, halverwege de Schilderweg.

Beeldende kunst staat hoog in het vaandel van ''Lange Juni'', de clustering van allerlei kunst- en cultuurevenementen. Voor ''Project X'' is kunstenaarsvereniging ZOUT een samenwerking aangegaan met de Historische Vereniging Texel (HVT). Onder het motto Island Art Exchange haken ook Zeeuwse kunstenaars aan. Muzikanten en kunstenaars gaan de uitdaging aan om samen met het Zeeuwse combo ''de OcCasio's'' (vijf kunstenaars) live te improviseren op een specifieke Texelse locatie. Hierbij ontstaat een concept, waar mogelijk een album uit voortkomt. Ter inspiratie gaan de kunstenaars op bezoek bij boerderij De Waddel, om te worden bijgepraat door schapenboer Jan-Willem Bakker. Arthur Oosterbaan van HVT geeft rondleidingen door het Hogeberg gebied. Daarna gaan de kunstenaars in de Kunsthal, naast de werkplaats van Tromp, aan de slag. Publiek is twee weken lang welkom om hun verrichtingen te aanschouwen. Paulien Valk van ZOUT: ''Normaal kijk je naar een schilderij. Nu kun je zien hoe het ontstaat, waar de kunstenaar de inspiratie vandaan haalt, wat ze ermee doen en hoe ze elkaar beïnvloeden.'' Er zijn kunstenaars van allerlei disciplines aan het werk en combineren het maken van kunst met muziek. Spannend, niet in de laatste plaats voor de kunstenaars zelf. ''We beginnen met nul, de uitkomst is ongewis.'' Project X kent nu nog vijftien deelnemers, meer deelnemers kunnen zich nog aanmelden bij ZOUT.

Aansluitend, vanaf 11 juni is er in de kunsthal een expositie met grafisch werk van Margot Bik en haar vroeg overleden zus Ineke. Natuur, textuur en emotie zijn elementen die de schilderijen en foto's van beide zussen kenmerken. ''Tussen Hemel en Aarde'' is voor Margot tevens een hommage aan haar zus, waarvan het werk nog niets heeft ingeboet aan kracht. Eind juni volgt de expositie ZomerZOUT, met kunst van de leden van ZOUT.

Het eiland als podium voor kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. Beeldende kunst, podiumkunst, muziek, combinaties daarvan en kunstenaars die met meerdere disciplines actief zijn. Een breed spectrum aan activiteiten, nu voor het derde jaar samengebundeld onder ''Lange Juni''. Met als doel elkaar te versterken en zo de kwaliteit en daarmee de aantrekkingskracht in deze periode te verhogen. Een kruisbestuiving die werkt, zo onderkennen ook steeds meer ondernemers. Zo biedt Schipbreuk en Juttersmuseum Flora een podium aan de Drijfhoutkunst van Marcel Dijker. Deze geboren Texelaar groeide op aan de zee en raakte al in zijn jeugd gefascineerd door objecten te maken van drijfhout. Materialen die van zichzelf een unieke vorm, kleur en uitstraling hebben. Door deze materialen te koppelen, ontstaan bijzondere kunstwerken, vaak in de vorm van dierlijke sculpturen. De tentoonstelling is van 28 mei tot 30 juni. Aangehaakt is ook Stayokay, met een expositie van 's Heeren Loo en er is een expositie in Hotel De Waal. Daarnaast zijn er gesprekken met andere Texelse ondernemers over aansluiting bij Lange Juni.

De officiële aftrap voor de Lange Juni is op zondag 29 mei, om 13.30 uur in het Drijverhuus in Den Hoorn. Een gecombineerde opening, met meerdere uitingen van beeldende kunst. Zoals de manifestatie Klifhanger. Hiervoor maken kunstenaars een werk met een aantoonbare relatie tot een locatie, de bewoner, het dorp of het eiland in en rondom Den Hoorn.

De kick off van ''Lange Juni'' gaat verder bij paal 9, waar ''Dichter bij Zee'' wordt geopend, een expositie in strandhuisjes van kunstenaars met dichters. Dit jaar in samenwerking met studenten van de Gerrit Rietveld Academie. Studenten hebben een tour gemaakt over het eiland en zich laten inspireren. Op 18 april hebben ze een presentatie gegeven op de academie. Hieruit zijn 17 studenten gekozen die hun idee/kunstwerk op Texel gaan realiseren. Onderdeel van Lange Juni is ook Broadway, het huiskamer theaterfestival, dat vrijdag, zaterdag en zondag a.s. de tiende editie beleeft.

Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7