De brandweer bestrijdt de vlammen in het pand.
De brandweer bestrijdt de vlammen in het pand.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Hufterigheid vs. behulpzaam

Column

Hufterigheid en behulpzaamheid liggen dicht bij elkaar. Terwijl de ene groep mensen probeert elkaar te helpen, is de andere te lui en asociaal genoeg om dit tegen te werken. 

Zaterdagnacht was er een grote brand bij eetcafé Parkstraat in Den Burg, een persoonlijke ramp voor Jan Stolk en zijn team. Het eetcafé is een begrip en iedereen op Texel kent de mensen die er staan. Het was mooi om te zien hoe onder meer Dave Huizinga van De Smulpot (om de hoek van de Parkstraat) direct sociale media inzette om te kijken of er onderdak geregeld kon worden voor de bewoners. Ook kregen de eigenaren van Parkstraat veel steun via Facebook, zo werd opgetekend in de Texelse Courant van afgelopen dinsdag. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen begaan zijn met het lot van de slachtoffers. 

Dat hufterigheid altijd op de loer ligt, bleek afgelopen week wel in De Koog. In één van de kledingcontainers van de Rotary werden zondag tien zakken met keukenafval tussen het textiel aangetroffen. Dat je te lui bent om je afval fatsoenlijk weg te brengen is één, dat je de inzet voor het goede doel van anderen terroriseert is twee. Wat een enorme zak hooi ben je wanneer je dit doet. De serviceclub zamelt de tweedehands kleding in voor het goede doel. Kleding en schoenen gaan na het inzamelen, naar Middenmeer, waarna vrijwel alle kleding voor hergebruik naar Oost-Europa, het Midden-Oosten of Afrika gaat. Vorig jaar zamelde de Rotary zestig tot zeventig ton kleding op het eiland in. Daarmee werd zo'n €20.000, - opgehaald dat aan goede doelen werd geschonken. Dat het dan in je opkomt om daar afval tussen te gooien, zegt iets over de mentaliteit van de dader. 

Er staat glashelder op de containers vermeld dat deze alleen voor kleding en schoenen bedoeld zijn. Een misverstand daar geloof ik dan ook niet in. Laten we ons maar richten op de mensen die elkaar willen helpen en niet op deze onverlaten die iedere vorm van fatsoen verloren zijn. Gelukkig is het grote deel op Texel erg behulpzaam. Een prettig weekend toegewenst. 

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2