Martin Baptist aan het woord tijdens de opening van het clubhuis.
Martin Baptist aan het woord tijdens de opening van het clubhuis.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nieuw clubhuis AV Texel geopend

Sport

Het nieuwe clubhuis van Atletiekvereniging Texel bij de atletiekbaan in Den Burg is zaterdag officieel geopend.

Een rennende wethouder Hennie Huisman (sport) opende het clubhuis, nadat de sleutel via een rondje estafette over de atletiekbaan bij haar was gebracht. Huisman was op hakken, maar dat weerhield haar er niet van een sprintje naar het clubhuis te trekken.

Huisman opende het clubhuis vervolgens door onder een erehaag van speren door te lopen en de voordeur te openen.

Het nieuwe clubhuis bevat een paar kleedruimtes, een opslag voor het materiaal, een bestuurskamer en een algemene ruimte waar de leden kunnen zitten om wat te drinken. Voorzitter Martin Baptist van AV Texel pakte de gelegenheid de aanloopgeschiedenis van het gebouw nog eens de revue te laten passeren en hij bedankte de bouwers. 

Het clubhuis is van Texelse bodem; het werd ontworpen door Ronno Honingh en gebouwd door Bouw- en Timmerbedrijf Texel. Alle anderen die meewerkten, komen eveneens van het eiland. Volgens Baptist is het een duurzaam gebouw geworden met zonneboilers en ledverlichting. Er komen ook nog zonnepanelen op het dak.

Wethouder Huisman  sprak lovende woorden voor de vasthoudendheid van Baptist op momenten dat de gemeente niet aan verzoeken van AV Texel kon meewerken. "Martin liep tijdens gesprekken wel eens rood aan en dat was niet van het hardlopen." Als hardloopster had Huisman zelf ook wel in de gaten dat de vorige situatie waarin de atletiekvereniging verkeerde niet denderend was (een oude container voor de opslag), maar de gemeente had volgens haar met regels te maken waardoor niet meteen aan alles kon worden meegewerkt.

De doorbraak om het clubgebouw toch te realiseren, was dat de gemeente alsnog volledig eigenaar werd van de atletiekbaan. Die was aanvankelijk voor de helft betaald door de vereniging zelf. Met het geld dat daardoor beschikbaar kwam, kon er alsnog worden gebouwd. Toeristisch investeringsfonds STIFT zegde maximaal €15.000,- toe en de Rabotoncommissie doneerde €7500,- voor het nieuwe clubhuis. 

De Stichting Atletiek Texel (de organisatie achter de Texel Halve Marathon) doneerde een TV-scherm aan het clubgebouw. Dick van der Weide sprak namens de stichting waarderende woorden voor AV Texel en evenementen als de Zestig van Texel, de Texeltrial en de Texel Halve Marathon die uit de atletiek zijn voortgekomen. "Dat zijn evenementen die landelijk bekend zijn en voor tonnen aan omzet op het eiland zorgen."


De opslagruimte van het nieuwe clubgebouw.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 16 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30