Schrijvers Serge Blom (links) en Rolf de Winter, tijdens onderzoek naar de muiterij.
(Foto Keesnan Dogger)
Schrijvers Serge Blom (links) en Rolf de Winter, tijdens onderzoek naar de muiterij. (Foto Keesnan Dogger)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Militair-historische gids "De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945"

Column

Tijdens een openbare bijeenkomst in De Burght kerk in Den Burg wordt donderdag 28 april de militair-historische gids "De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945" gepresenteerd.

Op 6 april 1945, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, sloegen op het Waddeneiland Texel Georgische militairen in dienst van de Duitse Wehrmacht aan het muiten. Over deze opstand, die vaak "Europa's laatste slagveld" wordt genoemd, schreven Serge Blom en Rolf de Winter, beiden van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), een militair-historische (slagveld)gids. Aan de hand van achttien locaties op Texel maakt deze gids het verloop van de muiterij inzichtelijk.

De Georgische muiters, die eerder in de oorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen waren gemaakt en vervolgens in Duitse dienst waren getreden, zagen een opstand als de laatste mogelijkheid zich te rehabiliteren. Vanuit zijn Berlijnse Führerbunker eiste Adolf Hitler dat de muiterij genadeloos zou worden neergeslagen en de 'verraders' en hun Texelse handlangers voor hun daden zouden boeten. Tijdens verbeten gevechten, artilleriebeschietingen en (massa)executies betaalden Georgiërs, Duitsers en ook Texelse burgers een hoge prijs. Op de drempel van de vrede kwamen meer dan duizend mensen om het leven.

Met tactische analyses, indringende ooggetuigenverslagen en een combinatie van historisch en modern beeldmateriaal brengen Blom en De Winter de dramatische gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 over het voetlicht.

Het eerste exemplaar wordt op 28 april 2016 aangeboden aan de burgemeester van Texel, Michiel Uitdehaag. De openbare bijeenkomst begint stipt om 15.00 uur. Na afloop is het fullcolour en rijk geïllustreerde boek, met kaarten, te koop. De hardcover gids telt 256 pagina's kost €24,95.

Afbeelding
Texelse IJsboerderij Labora zoekt ijsbereider m/v Algemeen 54 minuten geleden 1
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een weekend-/vakantiehulp 1 uur geleden
The Promised Land vertelt een stukje Deense geschiedenis van de 18e eeuw.
Kong en Godzilla strijden zij aan zij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 4 uur geleden 2
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 5 uur geleden 5
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 22 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06