Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bloemen voor vertrekkende Piet Standaart

Politiek

Piet Standaart, fractievoorzitter van Texels Belang heeft gisteren afscheid genomen van de politiek. Hij wordt opgevolgd door Veronne Koot die woensdagavond tijdens de raadsvergadering als raadslid is geïnstalleerd.

Standaart kampt al langere tijd met zijn gezondheid waardoor het voor hem lastig is geworden het raadslidmaatschap te blijven vervullen. Vorig jaar mei trok hij zich al tijdelijk terug, waarna Koot hem al tijdelijk verving in de raad. Raadslid Edo Kooiman volgt Standaart op als fractievoorzitter van Texels Belang. Standaart is sinds 2002 met tussenpozen actief geweest in de Texelse politiek. Hij was zes jaar lang fractievoorzitter, totdat hij eind 2007 na conflicten met oud-burgemeester Joke Geldorp voortijdig uit de raad stapte. Bij de verkiezingen van 2010 stond hij op de nominatie weer lijsttrekker voor TB te worden, maar de meningen waren toen verdeeld. In 2014 keerde Standaart wel terug als lijsttrekker. De partij haalde toen een klinkende verkiezingsoverwinning, maar die werd niet verzilverd met een plek in de coalitie. De druiven waren daarna 'zuur' bij TB zoals het in de raadzaal werd omschreven. Aan optredens van Standaart tijdens vergaderingen was de laatste tijd soms al te merken dat het op gebied van de gezondheid minder ging.

Op papier kon hij echter nog even fel zijn als voorheen. Zo nam hij recent in ingezonden stukken afstand van de intensievere samenwerking tussen Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen vanuit de zorg dat dat op een dag ten koste gaat van de zelfstandigheid van het eiland. Standaart, bij de een geliefd en bij de ander omstreden, toonde zich wel altijd een groot voorstander van samenwerking tussen de Waddeneilanden. Hij gold ook als een groot kenner van en volhouder in complexe zaken die voor een ander vaak al lang niet meer te volgen waren.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 4 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 6 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5