Marieke Wuis en  Cecil van Tiel.
Marieke Wuis en Cecil van Tiel.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Centrum voor Jeugd en Gezin een gids in een woud vol instanties

Divers

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) als helikopter boven de instanties. Dus niet specifiek gericht op het individu, maar meer op groepen of thema's. Met als doel een samenleving te creëren waar kinderen veilig en positief kunnen opgroeien.

Het klinkt wat abstract, toch is dat wat het CJG in het kort doet. Het CJG is eigenlijk een enorm netwerk met kennis van de sociale kaart. Het CJG gaat niet alleen over de problemen bij het opvoeden en opgroeien, maar gaat juist breder. Naast de vragen over opvoeden en opgroeien, komen ook vragen over hoe en wanneer je in gesprek gaat met je kind bij bijvoorbeeld echtscheiding aan de orde. Daarnaast kunnen ouders samen met het CJG netwerkbijeenkomsten organiseren, bijvoorbeeld over het onderwerp hoogbegaafdheid. Een goed voorbeeld is de workshop "Zandkastelen". De GGD Hollandsnoorden verzorgt deze workshop op Texel en het CJG kan meer gezien worden als een onderdeel in een bredere welzijnsstructuur. In deze workshop worden tips en handvatten gegeven voor zowel kind als volwassene hoe om te gaan met de scheiding", vertelt Cecil van Tiel, coördinator bij het CJG. Was de rol eerder veel meer gericht op individuele kwesties, Nu ligt die taak veel meer bij het Sociale Team. Een gids in een woud vol instanties en daarnaast heel actief in de preventieve kant van het verhaal. "Zo is het CJG betrokken bij het project LIMITS, zijn we betrokken bij 'Lekker in je lijf' en zijn we betrokken geweest bij de Gezondheidsbeurs. De individuele gevallen worden kundig opgelost door het sociaal team. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een platform waar ouders, kinderen, jongeren tot 23 jaar en professionals terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Laagdrempelig is hierbij het sleutelwoord. Zo zijn medewerkers van het Sociale Team als een vooruitgeschoven post gesprekspartner met ouders en kinderen tijdens een vrij inloop spreekuur. Deze worden gehouden op de basisscholen en OSG de Hogeberg. "Iedere week zitten we wel op een school. De exacte locaties en tijdstippen zijn te vinden op de website", vertelt Van Tiel.

Good to know

Om nog beter de jeugd te bereiken werd in oktober de website www.goodtoknow.nl gelanceerd als opvolger van Ondertussen.nl. Een online platform van en voor jongeren waar ook anoniem vragen gesteld kunnen worden. "Het enige dat geregistreerd wordt, is of iemand een eenmalige of een regelmatige bezoeker is en wat voor soort vragen worden gesteld. Naast verhalen van Texelse jongeren, wordt veel input geleverd door grotere instanties zoals bijvoorbeeld het Trimbos Instituut. Deskundigen geven hierbij antwoord op vragen en schrijven artikelen over onderwerpen als drank, drugs, pesten, en lichaam en gevoel, maar ook onderwerpen als stagelopen, een tussenjaar en de belastingaangifte passeren de revue. "En vaak vindt een bezoeker van de website het antwoord al tussen de veel gestelde vragen. Het is ook een database voor veel vragen en problemen waar jongeren mee zitten. "Ondanks dat we pas sinds oktober bezig zijn, hebben we toch al flink wat terugkerende bezoekers per maand. Deze lijn willen we natuurlijk vasthouden", vervolgt Van Tiel.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3