Samen nadenken over de zorg tijdens een bijeenkomst van Texel Samen Beter.
Samen nadenken over de zorg tijdens een bijeenkomst van Texel Samen Beter.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Enquête Texel Samen Beter naar wensen op gebied zorg en welzijn

Divers

Welke behoeften zijn er aan zorg en welzijn op Texel, wat is er goed geregeld, wat gaat er mis en wat kan er eventueel beter.

Een aantal vragen die aan de orde komen in een grote enquête die Texel Samen Beter binnenkort op Texel laat uitvoeren. De enquête wordt verspreid onder de leden van de zorgcoöperatie en ook onder Texelaars die geen lid zijn, zodat er een gedegen beeld ontstaat van de behoeften, wensen en vragen die op het eiland leven. De enquête is opgesteld door assistent-professor Mirjam Werner van de Rotterdamse School voor Management van de Erasmus Universiteit. Zij doet onderzoek naar de ontwikkeling van de Texelse zorgcoöperatie. Tijdens gesprekken kwam het idee voor een grote enquête aan de orde. "Het zal ongeveer tien minuten tot een kwartier duren om antwoord te geven op de vragen", vertelt Werner. De vragenlijst wordt verspreid met de Texelse Courant en komt op de website van de coöperatie te staan.

Volgens voorzitter Rikus Kieft van Texel Samen Beter is het de bedoeling om het beleid en toekomstige acties voor de komende jaren mede op de uitkomsten van de enquête te baseren. Het is de tweede keer dat de zorgcoöperatie vragenlijsten voorlegt: de vorige keer was twee jaar geleden ten tijde van de oprichting. Toen ging het onder een groep van circa negentig mensen van wie er dertig reageerden. Volgens Kieft is het prettig als Texelaars de enquête straks per persoon invullen. "Dus niet per echtpaar bijvoorbeeld, op die manier kunnen we een goed beeld krijgen van de behoeften en de wensen op het gebied van zorg en welzijn." Werner verwacht aan het begin van de zomer de resultaten op papier te hebben. "Daarna gaan we nog dieper in op onderwerpen die specifiek uit het onderzoek naar voren komen."

De zorgcoöperatie telt twee jaar na de oprichting (op 3 maart 2014) inmiddels 650 leden van wie een groot deel de Texelpolis heeft. Dat is de collectieve zorgverzekering die Texel Samen Beter samen met zorgverzekeraar Univé heeft afgesloten en waarin ruimte is voor gezondheidszaken die voor Texel in het algemeen van belang zijn. Zo werd in 2015 een hoge vergoeding voor fysiotherapie ingevoerd. De uitkomsten van de enquête moeten de komende jaren leiden tot een verdere 'vertexeling' van de polis bij Univé. Het belangrijkste van de coöperatie blijft volgens Kieft echter om als eiland invloed te kunnen uitoefenen binnen alle veranderingen in de zorg en in het welzijn. "Het zorglandschap is voortdurend in beweging en het is prettig om als coöperatie namens zorggebruikers aan tafel te zitten met andere spelers in het zorglandschap. Neem bijvoorbeeld het ziekenhuis in Den Helder. Daar zijn ook allerlei veranderingen gaande en daar waar nodig kun je daar op inspelen om de zorg hier op het eiland goed te houden." Texel Samen Beter maakte er in het verleden geen geheim van dat het soms zoeken was naar een eigen plek in het veranderend zorglandschap. Voor Mirjam Werner van de Erasmus Universiteit zijn die ervaringen inmiddels waardevol voor het algemene onderzoek dat zij doet naar de ontwikkeling van Texel Samen Beter.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 1 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 20 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2