Texels Belang is huiverig voor de samenwerking met andere gemeenten  in de Noordkop.
Texels Belang is huiverig voor de samenwerking met andere gemeenten in de Noordkop.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

TB: "Geen fusie met andere gemeenten"

Politiek

Texels Belang overweegt uit de regionale samenwerking tussen Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen te stappen.

Dat stelt de partij in een ingezonden artikel over de regionale raadscommissie van de vier Noordkopgemeenten die vorige maand voor het eerst in Den Helder werd gehouden.

De partij zegt de samenwerking met de andere gemeenten in de Noordkop echt niet te zien zitten. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking een voorbode is van een fusie tussen de gemeenten. En dat moeten we absoluut niet willen."

TB zei in de overtuiging te zijn geweest dat alle gemeenten hun eigen standpunten en belangen in de regionale raadscommissie naar voren konden brengen. "Maar in plaats daarvan schuiven de Texelse raadsleden bij hun collega's van de landelijke partijen aan met als gevolg dat Texel daar niet goed wordt vertegenwoordigd. De lokale partijen, zoals Texels Belang worden geplaatst bij de andere lokale partijen van de andere gemeenten. Maar deze lokale partijen hebben allemaal een andere achtergrond en dus ook niet hetzelfde belang. Als lokale partij heb je dan ook totaal geen inbreng meer." Texel kent in Texels Belang, Texel 2010, Sterk Texel en Eiland Belang vier lokale partijen met elk hun eigen koers.

Volgens TB hangen de Texelaars er nu een beetje bij. "Want bij de landelijke partijen zijn het meestal de grote gemeenten die het woord (en het debat) voeren en de lokale partijen zijn te klein voor een gedegen inbreng."

Samenwerken kan volgens Texels Belang altijd nog waar nodig, maar de partij zegt er niets voor te voelen om te worden verplicht tot een vorm van samenwerking "waarbij we onze zeggenschap en zelfstandigheid dreigen kwijt te raken. Dat moeten we te allen tijden voorkomen."

Burgemeester Michiel Uitdehaag deed recent nog een oproep aan de politieke partijen om de samenwerking in de Noordkop een kans te geven, toen TB en Texel 2010 ook al voorstelden om te stoppen met de samenwerking. Komende donderdag is de tweede bijeenkomst van de regionale raadscommissie.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 3 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6