Het pad bij De Muy gaat over de hoogste duintop na jarenlange opstuiving als gevolg van het ontbreken van onderhoud.
Het pad bij De Muy gaat over de hoogste duintop na jarenlange opstuiving als gevolg van het ontbreken van onderhoud.
Wat ik zeggen wou

Zorgen over onverharde duinpaden

Divers

Er moet een kwaliteitsslag worden gemaakt om de onverharde duinovergangen naar het Texelse strand weer in orde te laten zijn.

Daar maakt Kees Minnes uit De Koog zich hard voor. Hij heeft bij het hoogheemraadschap, de gemeente en andere instanties zijn zorgen kenbaar gemaakt. Volgens hem zijn de paden door achterstallig onderhoud slecht begaanbaar geworden.

De onverharde duinpaden vallen onder de verantwoordelijkheid van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Die heeft laten weten dat het beheer sober en doelmatig is en dat de onverharde overgangen voldoen zolang ze begaanbaar zijn. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er de verharde duinovergangen bij de strandslagen. Het sterk afvlakken van de paden, zoals Minnes voorstelt, zou volgens het hoogheemraadschap veel geld kosten.

Onderstaand een ingezonden brief van Minnes over de onverharde duinovergangen.

Op de zienswijze van Hollands Noorderkwartier in de Texelse Courant van 18 maart jl. wil ik graag  puntsgewijs eenmalig reageren.

Het HHNK stelt dat het beheer van de paden sober en doelmatig is. Sober klopt, maar door jarenlang nauwelijks iets te doen aan onderhoud is er geen sprake van doelmatigheid, niet anders dan dat het hun geen geld kostte. Niet alleen de slecht ter been zijnde mensen hebben moeite met de klim, maar ook de vitaleren onder ons zien er letterlijk en figuurlijk soms tegenop, zeker op warme zomerdagen. De paden voeren met recht vaak over de hoogste duintoppen. Dit komt omdat na de overdacht door RWS aan HHNK in 2005 er aan de paden geen onderhoud is gepleegd. Ze hebben de boel de boel gelaten. De overgedragen onderhoudstaak heeft men niet uitgevoerd omdat het geen prioriteit was in hun beleid.

Men meldt verder dat voor hen de paden begaanbaar moeten zijn. Je kunt je daarbij afvragen voor wie dit nog geldt en wat onder begaanbaar wordt verstaan. Dit is een rekbaar begrip. Het klimduin van Schoorl is ook begaanbaar….. (voor de jeugd).

Ook wordt gesteld dat men deze paden niet wil verharden. Dat wordt ook niet gevraagd. Niemand wil dit in die natuurlijke omgeving, maar een pad netjes in het stro leggen en houden lijkt me niet zo moeilijk.

Behoorlijk arrogant en publieksonvriendelijk is m.i. de zienswijze dat minder goed ter been zijnde mensen deze paden dan maar niet moeten nemen en moeten kiezen voor de verharde strandslagen. Het is duidelijk dat zoiets geldt voor mensen met een forse beperking, rolstoelgebruikers etc., maar niet voor de wandelwagen- of bolderkartrekker en de gemiddelde senior die misschien wat strammer is, maar graag nog zijn eigen wandelroute bepaalt. Misschien hebben zij zomers toevallig een strandhuisje nabij dat pad.

Doordat het hoogheemraadschap zijn taak jarenlang niet heeft uitgevoerd is het dus een te gemakkelijke opmerking dat men maar om moet lopen. Mensen haken dan af.

Het hoogheemraadschap stelt verder dat afvlakken van hoge paden veel geld kost. Het is me duidelijk dat hier eenmalig een relatief fors bedrag mee is gemoeid, maar vergeet niet dat er al zeker 11 jaar nauwelijks iets aan onderhoud is uitgegeven, dus mag het een keer! Na deze eenmalige investering zullen daarna de kosten van het reguliere onderhoud, zoals het bijhouden van de paden met hooi of stro meevallen. Maar houdt het dan gedurende de rest van het jaar wel goed bij en niet slechts eenmalig in het voorjaar. Sluit hiertoe een slim contract af met een aannemer.

Wanneer het hoogheemraadschap vindt dat onderhoud van deze paden hun taak niet is, dan moeten ze overwegen om deze taak snel over te hevelen naar de gemeente. Dat is eenduidig. Alle paden onder 1 instantie. (Ik ben in dat geval benieuwd hoeveel er aan budgetoverheveling plaats zal vinden. En de rest vanuit betaald parkeren of toeristenbelasting?)

Vraagtekens zet ik bij de opmerking dat er na 15 maart voor onderhoud eerst onderzoek gedaan moet worden naar eventueel aanwezige vogels. Als dit een gegeven is, begin dan vroegtijdig met het grootschalige onderhoud aan de paden en zorg dat 15 maart de boel op orde is! Het kleine werk kan daarna jaarrond gebeuren.

Ondanks dat de onverharde paden niet in beheer zijn bij de gemeente vind ik wel dat de ze 'moreel' medeverantwoordelijk is voor de ontstane situatie. Dit geldt eigenlijk ook voor camping Kogerstrand in relatie tot het belang van hun eigen gasten. Wanneer er tijdig en krachtiger aan de bel was getrokken bij het hoogheemraadschap was het wellicht niet zo ver gekomen. De meeste onverharde paden zijn nu een aanfluiting voor Texel!

Dit zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de gemeente Veere die het grootste deel van de duinovergangen op Walcheren beheert. Uit eigen ervaring weet ik dat er daar nergens door mul zand geklauterd hoeft te worden. Men vindt daar dat de zaak er 'strak' bij moet liggen, zo lees ik in de lokale krant.  Zo ver zijn we hier dus nog lang niet.

Wil je als gemeente hoger op de toeristenladder klimmen dan zul je o.a. deze zaak serieuzer moeten benaderen.

Als laatste vind ik dat de gemeente m.b.t. het bijhouden van de verharde strandtoegangen best pro actiever mag zijn door na een periode van veel wind het zand sneller te verwijderen. Dat duurt nu vaak een flink aantal weken. Men zou zich er van bewust moeten zijn dat de seizoensverbreding hogere eisen stelt aan onderhoud dan vroeger. De bereikbaarheid van het strand is ook belangrijk bij calamiteiten. Al met al is het tijd voor een kwaliteitsslag.

Kees Minnes

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3