Frans Hopman
(Foto Ben Zegeren)
Frans Hopman (Foto Ben Zegeren)

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

In Memoriam

Frans Hopman was ''getrouwd'' met de krant

Divers

Een journalist die zo ongeveer getrouwd was met de krant. Frans Hopman die in 1986 aan de slag ging bij de Texelse Courant, in 1990 hoofdredacteur werd en dat bleef tot 1999. Hij overleed vrijdag bij een tragisch ongeluk, hij werd 54 jaar.

Frans Hopman begon bij de Helderse Courant en stapte al snel over naar ''de Texelaar''. Dag en nacht was hij in de weer, werkweken van 60, 70 uur waren, zeker in de beginjaren, geen uitzondering. Op nieuwsjacht, foto's maken, ontwikkelen, afdrukken, stukjes tikken, etc. Zijn eerste artikel bij de TC over de blokkade van de Texelse boot door groenteboer Cor van Etten haalde meteen de voorpagina. Hij ontwikkelde zich tot een veelzijdig journalist. Versloeg branden, toneelvoorstellingen, evenementen, raadsvergaderingen, sportwedstrijden, etc. Zo leerde hij veel Texelaars kennen en andersom wisten die hem te vinden. Met tips, maar ook als ze commentaar hadden op artikelen. Gelukkig hadden de leuke dingen de overhand. Hét hoogtepunt vormde zijn reis naar Roemenië, toen hij als verslaggever naast chauffeur Jan van Maldegem meeging met een konvooi hulpgoederen naar Roemenië. Van zijn ervaringen deed hij uitgebreid verslag. Lezers leefden mee, bij terugkeer wachtte het duo een enthousiast onthaal.

Letterlijk hoogtepunt was de klimpartij bij de restauratie van een kerktoren. Bevlogen als journalist en vaardig als interviewer, waarbij hij een oprechte interesse aan de dag legde. ''Een geslaagd interview geeft de meeste voldoening, zeker als je er reacties op krijgt'', zei hij zelf. Hij interviewde ook prominenten. Zoals Herman Brood, die tijdens een gesprek aan het ontbijt zijn vragen beantwoordde op de achterkant van een bierviltje. Frans bewaarde dat zorgvuldig als relikwie. In 1990, pas 27 jaar, werd hij benoemd tot hoofdredacteur. Geen eenvoudige taak, temeer omdat Harry 30 jaar het gezicht van de krant was geweest. Nog maar goed en wel op zijn nieuwe stoel gaf Sjef Brügemann met het Zondagsblad de aanzet tot de ''Krantenoorlog''. Langeveld & de Rooy, uitgever van de Texelse Courant, reageerde met de TC3, die op zaterdag verscheen. Een andere concurrent verscheen in de hoedanigheid van de Kabelkrant. Ondanks de concurrentie behield de Texelse Courant zijn sterke positie, mede dankzij de inspanning die Frans Hopman met zijn team leverde. In 1999 kwam aan zijn ''huwelijk'' met de krant een einde en ging hij aan de slag als communicatieadviseur en voorlichter bij de gemeente Texel. In zijn afscheidscolumn onderstreepte hij de waarde van de krant. ''Voor een samenleving is het hebben van een onafhankelijke krant vol groot en klein lokaal nieuws van enorme waarde.'' Het journalistieke vuur in hem bleef smeulen. In 2007 startte hij onder de naam Hoptext een bedrijf dat journalistieke en commerciële teksten verzorgde voor kranten, websites en dergelijke.

Hij was een enthousiast sporter. Eerst als voetballer bij de Boys, later als wielrenner. Eerst als lid van de wielerploeg, later als ploegleider. Sport was en bleef zijn passie, ook nadat hij door MS zelf niet meer kon sporten. Hij deed verslag van allerlei (sport)evenementen, van SuperSunday tot de TexelTrail en vorige week nog van de Halve Marathon van De Waal. Als vrijwilliger bij Radio Texel was zijn stem geregeld te horen op de radio. Al die jaren bleef hij zich betrokken voelen bij de Texelse Courant. Geregeld stuurde hij de redactie tips en nog maar pas geleden liet hij zich rondleiden door het nieuwe kantoor aan de Vismarkt en nam de tijd om de redactie met raad en daad ter zijde te staan.


Frans Hopman achter zijn computer in zijn tijd als hoofdredacteur van de Texelse Courant. 

(Foto archief Texelse Courant)

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 16 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30