Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

EN PASSANT PROMOVEERT NAAR EERSTE KLASSE

Divers

Met een solide 3-5 matchzege tegen het tweede team van Bergen hebben de schakers van En Passant  zaterdag 19 maart in Bergen promotie naar de eerste klasse heroverd. Het was de zesde achtereenvolgende matchzege van En Passant, dat door door deze serie overwinningen één ronde voor het einde al de eindzege in een poule van acht clubs opeiste. De Texelse schakers degradeerden vorig jaar uit diezelfde eerste klasse, maar een verblijf in de tweede klasse van slechts één seizoen bleek voldoende om het verloren terrein terug te winnen.
Deze promotie mag spectaculair genoemd worden, omdat En Passant vorig jaar twee van zijn sterkste spelers Gerard van Es en Mohamed al Rawi zag vertrekken. Desondanks bleken de Texelaars ongenaakbaar: alle matches, óók het cruciale duel tegen de naaste concurrent MSC uit Den Helder, werden gewonnen.

De match in Bergen begon niet al te hoopgevend: aan het staartbord raakte Jon van Dorsten al in de opening op beslissende materiële achterstand. Nu schaakt van Dorsten pas voor het tweede seizoen in clubverband en derhalve kreeg hij van teamcaptain Jaap Dros de opdracht om niet op te geven maar op zoek te gaan naar complicaties en vabanque te spelen. Dat ging van Dorsten goed af: met scherpe, venijnige zetten wist hij een onmiddellijke overrompeling door Tammo Meedendorp te voorkomen omdat die geen kans zag zijn ontwikkeling te voltooien als gevolg van het door van Dorsten ontwikkelde drukspel.
Aan het zevende bord kreeg Co van Heerwaarden de kous op de kop. In een gecompliceerd middenspel dat door Van Heerwaarden veel te lichtzinnig werd behandeld, kaapte Rudolf Rijnveld met de zwarte stukken een vol stuk af van de onbesuisd opererende Texelaar.
Aan bord vijf maakte Gerard Postma vervolgens remise tegen Harry Peter, die kans zag de aanvalsambities van Postma snel te neutraliseren. Postma zag blijkbaar geen concrete mogelijkheden meer om tot enig voordeel te komen, zodat hij Peter's voorstel het  punt te delen  maar accepteerde.
Niet lang daarna kwam ook Jaap de Wijk remise overeen  met Karel Otto. De Wijk had eerst nog een remisevoorstel van de hand gewezen, maar toen hij na een blik op de borden van de andere En Passant-spelers zag dat de Texelaars ondanks de kleine achterstand over goede perspectieven beschikten, besloot hij een tweede vredesaanbod maar  aan te nemen.
De eerste overwinning werd ingebracht door Jaap Dros die aan het eerste bord in een goed gespeelde positionele partij zijn sterke opponent Sjaak Pielaet geen enkele kans gaf. Pielaet, die meer dan twintig keer  schaakkampioen van Bergen was, bestreed Dros met de zogenaamde Scandinavische verdediging, maar het lukte hem niet tot concreet tegenspel te komen. De Bergense multi-kampioen werd volledig ingesnoerd en moest tenslotte twee pionnen inleveren, waarna hij zich gewonnen gaf.
Aan bord twee speelde Thomas Richter zijn geliefde Siciliaans tegen Martin Duinmaijer, die verrast werd door een krachtig stukoffer van de Texelse schaakjournalist. Weliswaar had Richter slechts twee pionnen voor het geïnvesteerde stuk maar Duinmaijers koning kwam terecht in het open veld waarna de arme Bergense monarch spoedig in een matnet terecht kwam dat door Richter genadeloos werd dichtgeknoopt.
Joop Rommets zette aan bord drie direct vanuit de opening Simon Greve stevig onder druk. In het middenspel verloren de stukken van Greve steeds meer  hun onderlinge samenwerking en de beslissing viel toen Rommets met een stukoffer de zwarte stelling uiteensloeg. Greve's koning belandde op de tocht aan de rand van het bord , waarna Rommets met een elegante torenzet een stand met ondekbaar mat creëerde.
Daarmee kwam En Passant op 4 punten en was van een gelijkspel verzekerd, hetgeen betekende dat de promotie naar de eerste klasse een feit was.
Maar er zat nog meer in het vat voor En Passant: Gert Both had met de zwarte stukken in het middenspel een duivelse vrijpion op e3  in de stelling van tegenstander Jasper Dekker weten te posteren. Dekker wist nog enkele keren de dreigingen op te vangen, maar toen Both ook met de zwarte dame het witte kamp binnendrong was de strijd snel gestreden.
Bij de stand van 2-5 vocht ondertussen Jon van Dorsten nog steeds voor zijn leven. Hij was dicht bij een ontsnapping, maar Tammo Meedendorp slaagde er tenslotte in zich te bevrijden waarna de nederlaag van Van Dorsten een feit was en de eindstand uitkwam op 3-5. En Passant keert volgend jaar terug in de eerste klasse van  Noord-Hollandse schaakbond, maar eerst speelt het achttal op 2 april nog een thuismatch tegen Schaakmat, al is dat dan ook om des keizers baard.

Gedetailleerde uitslagen:
Bergen 2              -  En Passant

S. Pielaet              - J. Dros                      0-1
M. Duinmaijer        -  T. Richter                 0-1
S. Greve            - J. Rommets              0-1
J. Dekker           - G. Both                     0-1
H. Peter             - G. Postma             0,5-0,5
K. Otto               - J. de Wijk               0,5-0,5
R. Rijnveld        -C. v. Heerwaarden    1-0
T. Meedendorp- J.V.Dorsten                1-0
_________________________________

Einstand: Bergen2 - En Passant         3-5

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 10 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 16 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1