Foto: Aris Bremer.
Foto: Aris Bremer.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Vergeet niet de schoonheid te zien

Divers

Als je op Texel woont, vergeet je wel eens de schoonheid te zien. We zijn net als andere Nederlanders druk met ons gezin, ons werk, het sporten en alle dingen daarom heen. Texelaars zijn een ondernemend volkje en dus hebben we het druk. Maar wanneer je echt iets wilt, vind je de tijd, al is het maar een uurtje per week.

Onlangs kwam ik voor het eerst in mijn leven op De Hors. De plaats waar paden totaal anders kunnen liggen dan de keer ervoor, liet ik mij onlangs vertellen. Aangezien het de eerste keer was, kan ik daar niet over oordelen. Ik kan mij er wel wat bij voorstellen. De elementen hebben vrij spel en er wordt weinig aan onderhoud gedaan. Men laat de natuur zijn gang gaan. En zo gebeurt het dat de route naar de woestijnvlakte van De Hors iedere keer anders is.

Maar niet alleen De Hors; in de jaren dat ik op Texel woon, leer ik nog steeds iedere keer weer nieuwe plekken kennen, dat gaat veel verder dan ongerepte natuur. Er gaat niets boven het strunen over de haven of een tochtje met de TX10 of één van de andere waddentochten. En hoe plezierig is een gezellig terrasje in het zonnetje in Den Burg. En wat kun je genieten van aangelegde natuurgebieden als Utopia en Wagejot. Lekker kijken naar lepelaars, sterns en strandlopers. De Schotse hooglanders en de paarden in de Bollekamer en de schapen op de dijk. 

Texel heeft schoonheid in al haar facetten. Prachtige dorpjes als Oosterend en Den Hoorn en de gezellige kroegen van De Koog. Texel heeft ontzettend veel te bieden. Van een dag lekker luieren aan het strand, tot een dag actief zijn in de duinen, de bossen en de polder. Te fiets, te paard of hardlopend zou ook de Texelaar zich eens vaker bewust moeten zijn van al het moois dat Texel biedt. 

 
Foto: Fred van Viegen.

Laten we afspreken dat we allemaal minsten één keer per week proberen te genieten van de pracht en praal die ons eiland te bieden heeft. Want geen negatief bericht in de media neemt de schoonheid van ons eiland weg. En als je de tijd neemt om alles te zien - met de telefoon in je broekzak en ook niet alleen maar door de kijker van je camera - voel je de stress van dagelijkse beslommeringen verdwijnen. Ik doe het te weinig.... Tijd om mijn leven te beteren. 

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 2 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 21 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 23 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2