Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Onderzoek wrak en drenkeling in 1995 op Razende Bol heropend

Divers

Eind juni 1995 werd op de Razende Bol het wrak van een zeilboot aangetroffen. Kort daarna spoelde vlakbij een lijk aan, vrijwel zeker afkomstig van het jacht. Wie was het en wat is er gebeurd? Vragen die ruim twintig jaar later nog niet zijn beantwoord. Bureau Vermiste Personen Noordzee van het Team Maritieme Politie onderzoekt momenteel deze ''coldcase''.

Het wrak van het zeven meter lange zeiljacht lag op de zuidwestpunt van de zandplaat, half in het zand. Een naam stond er niet op, flarden zeil toonden lettertekens, maar daar kon niets uit worden afgeleid. Hulpstrandvonder Hans Eelman was er niet als eerste bij, jutters hadden al loszittende onderdelen meegenomen. Er werd niets aangetroffen wat op de identiteit van de eigenaar of de herkomst van de boot wees. De waterpolitie had wel aanwijzingen dat het wrak van Scandinavische herkomst is. Op de mast zat een sticker met Zweedse tekst. Eelman omschreef het bootje destijds als ''een oud barrel, beslist niet zeewaardig, een bijeengeraapt rommeltje''. ''Aan de onderdelen kun je zien dat die passend zijn gemaakt, maar dat is niet erg zorgvuldig gebeurd.'' Er zat een steun op voor een buitenboordmotor, maar die was verdwenen, mogelijk meegenomen door iemand. Eelman achtte het onmogelijk dat het bootje uit noordelijke richting is komen drijven, de stroming was juist die kant op. Gebruik voor een drugstransport was niet waarschijnlijk, ook omdat het scheepje bij een flink gewicht onherroepelijk zou zinken.

De vrees van Eelman dat aan de stranding een ongeval vooraf was gegaan, was gegrond. Op 16 juli ontdekte de piloot van een sportvliegtuigje een lijk op de zuidkant van de Razende Bol. Uit de staat waarin het verkeerde leidde de politie af dat de man waarschijnlijk een week of vier geleden was verdronken. Hij droeg een Seiko horloge, een type dat ook in Zweden was verhandeld. Hij was niet meer herkenbaar, zijn leeftijd is onbekend. Het onderzoek naar het jacht en de identiteit verliep moeizaam, de politie had weinig aanknopingspunten. Het wrak op de Razende Bol werd na verloop van tijd uit elkaar geslagen, een brokstuk spoelde aan op De Hors. Cor Ellen en Hans Bremer waren er als de kippen bij. Met toestemming van de strandvonderij werd het geborgen, met als doel het over te brengen naar het Maritiem en Juttersmuseum (nu Kaap Skil) in Oudeschild. De kwestie werd een internationale zaak. Hoop werd onder meer geput uit een uitzending in de Scandinavische equivalent van ''Opsporing verzocht'', maar die leverde niets op.

Mogelijk dat de identiteit alsnog boven water komt nu Bureau Vermiste Personen Noordzee van het Team Maritieme Politie deze zaak als coldcase in onderzoek heeft genomen. Doel is de man alsnog te identificeren, zodat uiteindelijk de familie kan worden ingelicht. Het bestaande dossier biedt onvoldoende aanknopingspunten, maar mogelijk dat nieuwe informatie wel opheldering kan brengen. Onderzoeker John Welzenbagh: ''We weten dat vóór dat de hulpstrandvonder bij het wrak was, er spullen van het wrak zijn meegenomen. Daarin zou een aanknopingspunt kunnen zitten. Onze focus ligt geheel bij het achterhalen van de identiteit van de man, zodat de familie van de man hiervan kan kennis nemen en dit kan afsluiten. Wij willen graag in contact komen met mensen die iets hebben gevonden, gejut of gehoord met betrekking tot dit voorval/incident. Ze hoeven niets te vrezen, we laten hen verder ongemoeid voor eventuele overtredingen die gemaakt zijn. Bovendien zijn die allang verjaard. De man ligt nog steeds zonder naam in Den Helder begraven. Verleden jaar hebben we aan een vrouwelijk slachtoffer uit het jaar 2000 haar naam terug kunnen geven, we hopen dit voor deze man ook te kunnen doen."

Het contact loopt via Gerard Timmerman (redactie), email gerard@texelsecourant.nl, of John Welzenbagh (politie), email john.welzenbagh@politie.nl. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1