Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Wat wel en wat niet?

Divers

Vorige week schreef ik een halleluja-verhaal over de zichtbaarheid van onder meer de politie. In hetzelfde verhaal schreef ik ook over de grens. Wat ik niet wist was dat die discussie deze week heel actueel zou zijn. Wat schrijf je wel en wat schrijf je niet. Dat geldt voor de pers, maar ook voor de politie.

Een bericht op de Facebookpagina van de politie werd overgenomen door de verschillende Texelse media. Het betrof een uit de hand gelopen ruzie 'in de relationele sfeer'. Is een ruzie tussen twee exen een zaak van meer mensen dan de twee betrokkenen? Ik ben geneigd nee te zeggen. Tenzij het plaatsvindt op straat, dan betreft het de openbare orde. De politie schreef het volgende: "De aangehouden man werd ervan verdacht zijn voertuig tegen het voertuig van zijn ex-partner te hebben aangereden waardoor materiële schade was ontstaan. Hierna reed de man, met enkele kinderen in zijn voertuig weg. Omdat de veiligheid van de kinderen de hoogste prioriteit had hebben wij het voertuig achterhaald. Hiervoor hebben wij in opdracht van de meldkamer te Alkmaar gebruik gemaakt van onze sirene en zwaailichten."

Of het tussen de regels doorlezen is weet ik niet. Maar ik, en ik denk ook de desbetreffende journalisten, zie dat er hier wordt gesproken over een achtervolging. "Hebben wij het voertuig achterhaald" klinkt niet als achter een auto aanrennen op een erf. Toch wordt in de discussie door één der deelnemers volgehouden dat de kwestie zich puur op privéterrein heeft plaatsgevonden. Als dit klopt, is het een kwalijke situatie. Als ik ruzie heb met mijn vriendin op de oprit (ik kijk overigens wel uit), zou ik zachtst gezegd not amused zijn wanneer ik dit terug zou lezen in de media. Bovendien zou het betekenen dat het verhaal over de ruzie opgeklopt is. En als de politie dingen zou opkloppen op hun Facebookpagina, is de situatie pas echt zorgelijk. Even voor de duidelijkheid, ik beticht de politie niet van het verstrekken van valse informatie. Voorzichtigheid is echter wel geboden.

 

De politie wil zichtbaar zijn en ik juich dat van harte toe. De politie moet echter ook respect afdwingen. Dit plaatje hierboven, afkomstig van de Facebookpagina van de politie van Texel, maakt het niet makkelijker de politie nog serieus te nemen. Er zit vast een verhaal achter het plaatje, maar dat zie je op de tijdlijn niet. Ik neem toch aan dat de politie verbaasd zal zijn als ik vraag om een dame in rood bikinibroekje. Wel handig voor de vrijgezelle man, heel dienstverlenend. 

Ook krachtige teksten als "Al rijdt de quad nog zo snel, de politie achterhaalt je wel" komen toch enigszins lachwekkend over. Communicatie is goed, maar onthoud wel je positie: ordehandhaving. De media moeten daarentegen kritisch naar de berichtgeving blijven kijken en niet te makkelijk wat online rammen om maar de eerste te zijn. Het zijn lastige keuzes. die weloverwogen moeten worden genomen. Zeker op Texel. Het is al snel genoeg bekend om wie het gaat. Iemand is al snel schuldig tot het tegendeel bewezen is en een gebroken teen op 't Horntje. is al snel een intensive care geworden tegen de tijd dat het verhaal in De Cocksdorp is aangekomen. Dus waar ligt de grens tussen verslag doen en een smeuïg verhaal.......

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 15 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15