Sylvestter 'Rocky' Stallone kruipt in de rol van boksleraar.
Sylvestter 'Rocky' Stallone kruipt in de rol van boksleraar.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bioscoop

Bokskampioen nu boksleraar

Divers

Sylvester Stallone is voor zijn bijrol in Creed genomineerd voor een Oscar. Deze week maakt de film zijn debuut in de bioscoop. Fissa en Zootropolis zijn andere films die komende week te zien zijn.

Creed

Adonis Johnson (Michael B. Jordan) heeft zijn beroemde vader nooit gekend, wereldkampioen zwaargewicht Apollo Creed stierf voordat hij geboren werd. Toch is het niet te ontkennen dat boksen in zijn bloed zit en vertrekt Adonis naar Philadelphia, de plek van de legendarische bokswedstrijd tussen Apollo Creed en de ruige nieuwkomer genaamd Rocky Balboa. Eenmaal in de stad aangekomen, zoekt Adonis Rocky (Stallone) op en vraagt hem om zijn trainer te worden. Ondanks dat Rocky aangeeft dat hij voorgoed uit de bokswereld is gestapt, ziet hij in Adonis de kracht en vastberadenheid die hij ook ooit in Apollo zag. Een felle rivaal, wie zijn beste vriend werd. Rocky gaat uiteindelijk akkoord de jonge vechter te trainen, zelfs als de voormalige kampioen hem moet voorbereiden op een bokser die dodelijker is dan zijn eigen tegenstanders ooit waren in de ring. Met Rocky aan zijn zijde, duurt het niet lang voordat Adonis zijn kans krijgt op de titel ..., maar kan hij naast het doorzettingsvermogen ook het hart van een echte vechter ontwikkelen voordat hij de ring instapt? De film herenigt regisseur Ryan Coogler met zijn 'Fruitvale Station' ster Michael B. Jordan als de zoon van Apollo Creed. Creed is een nieuw hoofdstuk in het 'Rocky'- verhaal en de voor een Oscar® genomineerde Sylvester Stallone speelt wederom zijn iconische rol.

Fissa

Fissa vertelt het verhaal van drie jongens die elkaar nodig hebben om hun examentijd te redden. Wanneer de populaire Max zijn eindexamen in gevaar ziet komen en de nerderige Ruben zijn eindexamenfeest, slaan de twee oude vrienden de handen weer in een. Tijdens een krankzinnige eindexamenperiode eindigend in een onwaarschijnlijk eindexamenfeest, leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen. Max en Ruben, hartsvrienden van jongs af aan, zijn in hun eindexamenjaar van elkaar verwijderd geraakt. Max heeft gekozen voor een meer populair bestaan en trekt naar hosselaar Yous toe. Hij heeft Ivana als vriendin. Een van de geilste, maar meest narcistische chicks van de school. Probleem voor Max is dat zijn cijfers behoorlijk lijden onder zijn populaire leven. Hij houdt dat geheim voor zijn veeleisende ouders. Ruben voelt zich door Max verraden, maar blijft trouw aan zichzelf. Hij heeft één grote wens. Ruben wil als DJ vlammen op het eindexamenfeest. Dan zien de meisjes hem wel. Het eindexamenfeest moet zijn schooltijd in de schaduw van anderen goed maken. Wanneer Max zijn cijfers verder ziet kelderen en Ruben vreest dat zijn eindexamenfeest rampzalig slecht bezocht zal worden, besluiten ze de handen weer ineen te slaan. Ruben moet als model leerling Max en Yous helpen met het ten uitvoer brengen van een risicovol spiekplan. Het spiekplan, waaraan oortjes, mobiele telefoons en handlangers te pas komen, slaagt na de nodige obstakels. De jongens zijn door het dolle heen. They beat the fakkin system! Maar als de jongens alle drie precies hetzelfde, krankzinnig hoge, cijfer voor hun tentamen hebben, moeten ze bij de onuitstaanbare conrector Dorsman komen. Hij garandeert ze; Ze kunnen hem één keer een kunstje flikken. Maar geen twee keer! De jongens realiseren zich dat ze voor het eindexamen met een nog beter plan moeten komen. Spieken zal in niet meer lukken. Ze moeten de eindexamens in handen krijgen. De jongens zijn op voorhand zeker van een foutloos gemaakt eindexamen en het feest is inmiddels zo populair dat het aantal aanmeldingen blijft stijgen er gevochten wordt om speciale VIP kaarten. Als de jongens op het eindexamenfeest aankomen overtreft de animo hun stoutste dromen. Het is er afgeladen vol. De toeloop is enorm. Alle toffe mensen zijn er. En meer. Uit alle hoeken en gaten blijven ze toestromen. Niet zo verwonderlijk wanneer de jongens erachter komen dat Ruben het eindexamenfeest als open event heeft aangemaakt. Wat een mongool! Tijdens deze krankzinnige eindexamenperiode culminerend in een uitzinnig eindexamenfeest, leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen. Triomfen en totale mislukkingen buitelen over elkaar heen.

Zootropolis Voorpremières (17 februari)

Zootropolis is een stad als geen ander, een moderne wereld met alleen dieren. De stad bestaat uit verschillende wijken zoals de chique Sahara Square en het ijskoude Tundratown. Het is een mengelmoes van dieren uit verschillende omgevingen die samenleven. Het maakt niet uit wie of wat je bent, van de grootste olifant tot de kleinste spitsmuis. Maar wanneer de optimistische officier Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) zich aansluit bij de politie, ontdekt ze dat het niet zo makkelijk is als eerste konijn bij het politiekorps vol grote, stoere dieren. Vastberaden om zichzelf te bewijzen, grijpt ze de kans aan om een zaak op te lossen. Zelfs als dat betekent dat ze moet samenwerken met de welbespraakte, sluwe vos Nick Wilde (Jason Bateman) om het mysterie op te lossen.

The Best of IDFA on Tour op 14 februari

Naast het reguliere filmprogramma is er zondag The best of IDFA on Tour. The best of IDFA on Tour is een dagprogramma met prijswinnaars en festivalfavorieten van IDFA 2015 dat vanaf 23 januari 2016 langs filmtheaters door Nederland reist. Zondag 14 februari is de tour te zien in Cinema Texel. Kaarten kosten €25,- per persoon

 

Het programma:

Ninnoc van Niki Padidar, winnaar van de IDFA Award for Best Children's Documentary.
Ninnoc houdt niet van groepen. Waarom moet iedereen zich hetzelfde gedragen, er hetzelfde uitzien? Maar erbuiten vallen wil ze ook niet.
Nederland, 2015. Lengte: 18 min.

Ninnoc heeft moeite met groepen. Waarom moet iedereen zich hetzelfde gedragen, iedereen er hetzelfde uitzien? Ninnoc heeft grote blauwe ogen, lang blond haar, danst, zingt en is eigenzinnig. Ze kan zichzelf niet beschrijven, maar wel hoe het voelt om te worden buitensloten: "Wawawawawawawawa." Het trilt in haar hoofd en ze krijgt er koppijn van. "Aaaaaaaaahhh," hoort ze dan de hele tijd in haar oren. Op haar oude school hoorde ze er niet bij, op haar nieuwe school laat ze zich niet helemaal kennen. Want ze wil zich niet klakkeloos aanpassen, maar is ook bang te worden buitengesloten. "Iedereen ziet wie ik lijk te zijn, maar er zijn er maar een paar die weten wie ik ben. Je kan alleen zien wat ik jou laat zien, en er zit zoveel meer achter die glimlach die je eigenlijk niet eens kent." Ninnoc peinst voor de camera over wat 'normaal' betekent, en 'anders' en 'populair' (haar aanhalingstekens). We zien hoe ze zich beweegt door een lege school, in een vol klaslokaal en een lokaal vol Ninnocs. De montage en stijl van de film echoën hoe Ninnoc zich voelt – en laten de kijker misschien een beetje begrijpen waarom zo'n pienter meisje sommige dingen zo moeilijk vindt.

At Home in The World / Et Hjem i Verden van Andreas Koefoed, winnaar van de NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary.
Op de Rode Kruis-school in Denemarken worden jonge vluchtelingen voorbereid op het reguliere onderwijs. Onder hen de introverte, uit Tsjetsjenië gevluchte Magomed.
Denemarken, 2015. Lengte: 58 min.

Vanaf de rand van het schoolplein kijkt Magomed toe hoe zijn klasgenoten luidkeels om de voetbal vechten. De verlegen en bedachtzame jongen houdt zich afzijdig, ook in het leslokaal waar hij geconcentreerd de Deense taal leert. Samen met alle andere leerlingen van de Rode Kruis-school in de Deense plaats Lynge wacht de tienjarige, uit Tsjetsjenië gevluchte Magomed op een verblijfsvergunning. De observerende, poëtische documentaire volgt Magomeds klas, waarin wordt geleerd, gezongen, geknutseld, gespeeld en geruzied als op elke andere school, maar waar ieder kind zijn eigen, pijnlijke geschiedenis heeft. Onder hen ook de uit Afghanistan afkomstige Ali die, net als zijn getraumatiseerde vader, kampt met nachtmerries, de onrustige Amel die zijn vrienden in Bosnië mist en de Tsjetsjeense Heda, die zich samen met de toegewijde lerares voorbereidt op de spannende stap naar het reguliere onderwijs. Ook de slimme Magomed is volgens de docente helemaal klaar voor die stap, maar hij durft het nog niet aan. Uit een gesprek tussen de lerares en Magomeds vader blijkt dat de jongen niet alleen een traumatische herinnering met zich meedraagt, maar ook moet omgaan met de angstige realiteit dat zijn vader zeer waarschijnlijk niet in Denemarken mag blijven.

Ukrainian sheriffs van Roman Bondarchuk, winnaar van de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary.
Tragikomisch portret van een sheriffsduo in een afgelegen Oekraïens dorp waar naast allerhande situaties ook de politieke ontwikkelingen de orde dreigen te verstoren.
Oekraïne / Letland / Duitsland, 2015. Lengte: 80 min.

Er lopen nogal wat mannen met bijlen rond in het Zuid-Oekraïense plattelandsdorp Stara Zboerivka, waar het tragikomische sheriffsduo Viktor en Volodja onder andere de diefstal van twee eenden op moet zien te lossen. Daarnaast vormen burenruzies, dronkenschap, mishandeling en autopech hun voornaamste problemen – mede als gevolg van lokale werkloosheid, armoede en ongeletterdheid. Als de burgemeester een toespraak houdt bestaat zijn publiek vooral uit oude vrouwen en kinderen. Met een scherp oog voor het komisch effect van allerhande situaties volgen de makers de wederwaardigheden van Viktor en Volodja. Die rijden in hun gele Lada, voorzien van een Oekraïens vlaggetje, van incident naar incident: van een tierende buurvrouw en de vondst van een lijk tot gehannes met het uitklappen van een babywagen en de re-integratie van klaploper Vova, die andermans honden opeet, maar als ieder ander naar een normaal bestaan verlangt. Zo trekken de seizoenen voorbij, tot de politieke ontwikkelingen via de televisie het dorp bereiken en een separatist tweespalt zaait. Muziek is er slechts als een radio aanstaat of als een volkslied over een geit wordt aangeheven. Tegen de tijd dat de zeventigste Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd, worden de mannen van het dorp opgeroepen voor het leger.


Sonita van Rokhsareh Ghaem Maghami, winnaar van de BankGiro Loterij IDFA Audience Award.
Illegaal in Teheran droomt de 18-jarige, Afghaanse vluchtelinge Sonita van een carrière als rapper. Spannend verslag van haar zoektocht naar een eigen weg.
Iran / Duitsland / Zwitserland, 2015. Lengte: 90 min.

Als de achttienjarige Sonita mocht kiezen, was Michael Jackson haar vader en Rihanna haar moeder. In een plakboek verbeeldt ze haar droom om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran. Daar vindt de uit Afghanistan gevluchte Sonita steun bij het verwerken van haar trauma's en het vormgeven van haar toekomst. Die ziet er in de ogen van haar familie overigens heel anders uit: als bruid is ze 9000 dollar waard. Bovendien mogen vrouwen in Iran helemaal niet zingen. Hoe kan Sonita de dromen uit haar plakboek toch waarmaken? Tegen haar bedoelingen in raakt de regisseur van de film direct betrokken bij het beantwoorden van die vraag, waarmee ze de weer actuele discussie aanjaagt over hoe documentairemakers zich tot hun onderwerp dienen te verhouden. Het is slechts een van de vele onverwachte wendingen in een spannende tocht vol tegenslagen en successen van een jonge vrouw op zoek naar een eigen weg. In het hart van de film maakt Sonita in een indrukwekkende, dramatische rapvideo een artistieke vuist tegen de desastreuze uithuwelijk praktijk die haar vrijheid in de weg staat.


 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3