Afbeelding
Blogs

Paradijs in Panama

Divers

De afgelopen weken hebben we rondgevaren in het Caribische gebied, van het ene bijzondere eiland naar het volgende. Het hoogtepunt was toch wel: San Blas! Ik stond tijdens een van mijn wachten aan het roer toen er allemaal kleine eilandjes tevoorschijn kwamen. Dit was San Blas, 365 tropische eilandjes voor de kust van Panama. We hebben enkele eilanden bezocht, een nacht in een hangmat geslapen aan het strand en er fantastisch gesnorkeld.

Daarna zouden we een week gaan logeren bij de enige bewoners van deze eilandengroep, de Guna Yala. Dat ging helaas niet door, maar wel zijn we bij ze op bezoek geweest. We werden  afgezet op een eiland van 200 bij 300 meter dat vol stond met huisjes. Het eerste wat me opviel, was hoe klein de mensen waren. De gemiddelde persoon was twee koppen kleiner dan ik! Hierdoor waren de huisjes, gemaakt van hout en en palmbladeren, ook heel klein en laag. We kregen een rondleiding in zo'n huisje terwijl we in ons gebrekkige spaans probeerden met ze te praten. We dachten dat het bij ons in de boot al krap was, maar zij sliepen wel met 12 mensen in zo'n hutje! 

De Guna vrouwen zien er prachtig uit: kralenkettingen om hun benen, een gouden ringetje door hun neus en kleding versierd met Mola's. Dit zijn de zelfgenaaide doeken die de Guna Yala veel verkopen. We mochten allemaal nog even meevaren in een uitgeholde kano met een zeil erop. Dit zijn eigenlijk hun auto's: ze gaan ermee vissen en varen van eiland naar eiland.

Na het bezoek aan deze bijzondere cultuur gingen we weer aan boord van ons schip om onze tas te pakken. Omdat de week bij de Guna niet doorging, hadden we nu onverwacht tijd voor een eigen reis door Panama. In groepjes van 7 leerlingen en 1 docent reizen we met een beperkt budget naar de andere kant van het land om daar weer aan boord te stappen. Volgende keer meer hierover!

Moor@Sea

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Algemeen 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2