De rotonde Nieuwlanderweg. Op de voorgrond de nieuwe verlichting op het wegdek.
De rotonde Nieuwlanderweg. Op de voorgrond de nieuwe verlichting op het wegdek.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Goede verlichting en kwestie van wennen

Divers

"Wanneer je van donker naar licht gaat, wennen je ogen daar snel aan. Wanneer het daarna weer overgaat in donker hebben je ogen een minuut of twintig nodig om weer te wennen aan het donker. De nieuwe verlichting op Texel maakt de situatie juist veiliger." Dat stelde Robbert Dijkema, adviseur Verlichting Montad, donderdagochtend in een speciaal belegde persbijeenkomst over de nieuwe verlichting die het nodige stof deed opwaaien in de voorbije periode.

De aanleg van de nieuwe zuinigere verlichting, waarbij nachtelijke duisternis een uitgangspunt is, is ook een kwestie van wennen. "Het is niet zo dat alles in het buitengebied nu ineens verduisterd is. 95 procent van het buitengebied was al onverlicht. Ook niet alle kruisingen waren voorzien van passieve (verkeersborden, reflectoren) of actieve verlichting. Op veel plaatsen waar helemaal niets zat, is nu juist passieve verlichting toegevoegd", vertelt René Bohle, projectmanager van Imtech dat de nieuwe verlichting aanbrengt.

Buitengebied

Met name in het buitengebied op Texel komen veel klachten over de nieuwe verlichting. Het is te donker, fietsers zien geen hand voor ogen en afslaande automobilisten zien de fietsers niet meer. "Ik snap dat het voor mensen wennen is. We nemen alle reacties ook heel serieus. Het is absoluut niet zo dat we over één nacht ijs zijn gedaan. De verlichting voldoet echt aan de eisen die gesteld zijn door het Rijk. Texelaars zullen er snel aan wennen", legt de projectmanager van de gemeente uit. Maar hoe zit dat dan met toeristen die het donker niet gewend zijn? "Als ik ergens nieuw ben, rijd ik langzamer en dit zal bij veel toeristen ook zo zijn. Het is bovendien een landelijke trend. Het rijk zet steeds meer in op minder verlichting. In Drenthe is alle verlichting in het buitengebied al gedimd", stelt de projectmanager. Fietsers adviseert hij goede verlichting te voeren en als extra tip kan een reflecterend hesje bijdragen aan goede zichtbaarheid. "Die goede verlichting was altijd al verplicht. Dat is dus ook niet nieuw. er ligt ook een stuk verantwoordelijkheid bij de burger zelf", stelt hij. Wel geeft de gemeente aan dat in overleg met deskundigen, zoals bijvoorbeeld Dijkema, gekeken gaat worden hoe de verkeersveiligheid verder verbeterd kan worden. Je moet dan denken aan belijning, bijvoorbeeld op fietspaden, maar die was er ook al niet. En de fietspaden waren ook al donker."

Blinde vlekken 

In de meeste dorpskernen is de verlichting al aangepast. Zo zijn op het stuk Dorpsstraat veel meer lantaarnpalen dan eerder. "Allemaal ledverlichting. De oude armatuur verlichtte niet de hele straat. De nieuwe verlichting staat goed op de straat gericht en het licht overlapt elkaar. Er zitten dus geen blinde vlekken tussen. Ook word je niet door de verlichting verblind. Als iemand je tegemoet komt, zie je die persoon dus ook goed", legt Bohle uit. De verlichting in de woonwijken tussen 1.00 uur en 5.00 uur. Op de ontsluitingswegen dimt de verlichting met vijftig procent. Wanneer er beweging wordt geconstateerd gaat deze verlichting weer feller branden. 

Inbraken

Het compleet dimmen van de straatverlichting in de woonwijken deed bij sommige Texelaars de  vrees tot inbraken toenemen. Miriam van Strij de Regt, namens Imtech verantwoordelijk voor het afhandelen van reacties, bestrijdt dit. "Er is gebleken dat inbrekers ook niet graag in een donkere woonwijk met een zaklamp te werk gaan. Dan val je immers extra op. Wel blijven wij adviseren om een sensorlamp met ledverlichting te plaatsen. Doordat het in de rest van de wijk donker is, vallen zij nu juist nog meer op als ze ineens in het licht staan. Het heeft een afschrikkende werking." 

Waar wel/ Waar niet?

Bij het vervangen van de verlichting is niet alleen door Imtech en de gemeente besloten. Ook met de dorpscommissies, ondernemersverenigingen, Staatsbosbeheer en strandexploitanten is overlegd. Bewoners kregen de kans om zich te laten horen in openbare bijeenkomsten. Volgens de projectmanager van de gemeente werden deze matig tot redelijk bezocht. "Wel hebben we daar ook goede input gehad. En er zijn ook Texelaars die ons hebben gebeld of een lantaarnpaal of bepaalde verlichting bij zijn huis net een meter anders kon dan gepland. Indien dat mogelijk was hebben we daar aan voldaan.

Goedkoper 

Wethouder Eric Hercules benadrukt dat de nieuwe verlichting geen bakken met geld heeft gekost, zoals vaak beweerd.  "De verlichting is vervangen, gekoppeld aan een onderhoudsplan van vijftien jaar. Bovendien is onze verlichting straks geheel zelfvoorzienend door  de zonnepanelen die bij de rioolwaterzuivering Everstekoog komen. De nieuwe verlichting scheelt dus juist geld." De aanbesteding voor de panelen loopt, Imtech gaat er vanuit dat dit op 1 april wordt opgeleverd.

Ongelukkig timing

Door een rechtszaak tegen de aanbesteding en de perikelen rondom Imtech liep de vervanging van de verlichting vijf tot zes maanden vertraging op. Hierdoor werd de verlichting niet in de zomer, maar juist in de donkerste periode vervangen. "Dan was het veel minder opgevallen en was de overgang minder groot geweest. Het was dan veel geleidelijker gegaan", stelt Imtech. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3