Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texelvignet op schop, voorstel uitbreiding betaald parkeren

Divers

Het Texelvignet gaat op de schop. Het college heeft plannen om de wijze van betaling aan te passen en het is de bedoeling dat het vignet vanaf 2017 op het hele eiland van kracht wordt.

Dat is dinsdag naar voren gekomen bij een presentatie van het college over de mobiliteit op Texel. Bedoeling is dat vanaf 2017 op het hele eiland betaald parkeren geldt. Nu is dat nog beperkt tot delen van Den Burg, De Koog en Oudeschild.

Het voorstel lijkt op de plannen die het college een jaar geleden al eens presenteerde voor betaald parkeren. Dat stuitte toen op veel weerstand. Het verschil is nu dat er meer koppeling wordt gemaakt tussen betaald parkeren, het parkeervignet en de besteding van de opbrengsten aan de verbetering verkeerszaken op Texel.

Volgens wethouder Hennie Huisman leveren het Texelvignet en het betaald parkeren via de parkeerautomaten de gemeente nu jaarlijks zo'n €1,2 miljoen euro op, vijf ton meer dan vóór de invoering van het Texelvignet. Dat extra geld gaat in een fonds om knelpunten in het verkeer op te lossen.

Het college verwacht met betaald parkeren overal en de nieuwe wijze van betalen vanaf 2017 jaarlijks €2,5 miljoen op te halen met het Texelvignet. De extra inkomsten kunnen volgens Huisman worden gebruikt om wensen voor verbetering van de mobilteit uit te voeren. Dan gaat het volgens het college om betere parkeermogelijkheden, overdekte fietsenstallingen, veilige en logische inrichting van wegen, aanleg van nieuwe fietspaden of verbreding van bestaande fietspaden.

De voorgestelde andere wijze van betalen voor het Texelvignet houdt in dat de sticker die achter de voorruit moet worden geplakt verdwijnt. In plaats daarvan wil het college gaan werken met elektronische kentekenregistratie via de mobiele telefoon. De parkeerwachters zien met het scannen van het kenteken of een auto wel of geen Texelvignet heeft.

Het college wil ook met dag- en weekvignetten gaan werken. De kosten daarvan worden nog bekeken. Volgens Huisman wordt ook bekeken of de €15,- voor het Texelvignet gehandhaafd moet worden of dat er eventueel meer kan worden gevraagd. Overleg met diverse organisaties op het eiland leerde het college dat het niet raar zou zijn om meer te vragen. Het college vond daar ook steun voor het voorstel om het betaald parkeren uit te breiden.

Wethouder Frank Kingma liet weten dat het Texelvignet nieuwe stijl straks een jaar geldig is vanaf de datum dat het vignet wordt gekocht. Dan is het niet meer per kalenderjaar. Bedoeling is dat het Texelvignet straks ook via de mobiele telefoon of vanachter de computer kan worden gekocht. Dan hoeft dat niet meer fysiek bij wederverkopers. Het college hoopt op die manier ook meer Texelvignetten per jaar te kunnen verkopen.

In de loop van het jaar worden de bestaande parkeerautomaten in Den Burg, De Koog en Oudeschild vervangen door exemplaren die zijn ingesteld op de kentekenregistratie van het Texelvignet. Bedoeling is ook dat er één vignet komt en er geen verschil meer wordt gemaakt tussen Texelaars en toeristen. De voorstellen worden in de gemeenteraad besproken.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1