Jacco Boersen van de Zelfpluktuin geeft tekst en uitleg aan een student.
Jacco Boersen van de Zelfpluktuin geeft tekst en uitleg aan een student.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Blog

Studenten TU Delft bezoeken Zelfpluktuin

Divers

Zo'n dertig studenten van de Technische Universiteit Delft zijn deze week op Texel om zich te verdiepen in de toepassing van duurzame innovaties op Texel. Dagelijks houden ze een blog bij voor de Texelse Courant. Vandaag aflevering 2.

De Texelaar

De afgelopen vijftig jaar is de wereld om ons heen flink veranderd. Denk aan de smartphone. Nu niet meer weg te denken, waar zo'n schamele vijftig jaar geleden een mobiele telefoon nog nauwelijks bestond. Ons doel is om een aantal wegen te ontwikkelen naar een einddoel waar Texel in 2065 compleet zelfvoorzienend is. Om de creativiteit een boost te geven, begonnen we deze dag al vroeg met een stukje science fiction. Persoonlijke visies over dit toekomstige Texel kwamen naar voren en liepen uiteen van zelfvliegende robots tot het 3D printen van voedsel. Deze ideeën lijken erg utopisch, maar alleen via deze out-of-the-box denkwijze kan er nagedacht worden over welke richting de wereld, en daarmee ook Texel, de komende 50 jaar op kan gaan.

Onder het mom van "niet vóór, maar mét de Texelaar oplossingen vinden" (zie aflevering 1) gingen wij vervolgens op pad om de daad bij het woord te voegen. Verdeeld over negen groepen zijn we op weg gegaan om onze kennis en ideeën over Texel, die wij de afgelopen weken in Delft van achter onze bureautjes hebben opgedaan, te toetsen bij de Texelaars.

Wijzelf brachten onder andere een bezoekje aan De Zelfpluktuin, die er op dit moment helaas wat minder fleurig bij ligt dan tijdens het hoogseizoen. We spraken Jacco en Trudy Boersen over hun duurzame initiatief, dat inmiddels is uitgegroeid tot een respectabel familiebedrijf. Een leuk weetje over dit bedrijf is dat het ontstaan is uit een lange wachtrij bij de winkel met overheerlijke, zelfgemaakte producten, waarbij het advies "ga het dan zelf maar plukken" een eigen leven is gaan leiden.

Kleine, lokale initiatieven als deze zijn naar ons idee de manier om een overgang naar een duurzaam Texel teweeg te brengen. Het is natuurlijk wel mogelijk om vanaf "de overkant" met een goed initiatief te slagen, maar het is essentieel dat het positief bijdraagt aan het leven op Texel.

Met frisse tegenwind (waardoor wij ons afvragen waarom er slechts één enkele windturbine op Texel staat?) fietsten we naar De Koog om met ondernemers te praten over de rol van TOP Texel en JONT (beide Texelse ondernemersplatformen).

Na het avondeten hebben we een interessante presentatie gekregen van de lokale "Willie Wortel", namelijk de deels-boer-deels-veearts Frank Gorter van de Scholleboe Energy farm (die overigens vond dat het niet zo hard woei vandaag). Zijn initiatief om vee te houden zonder het gebruik van antibiotica is zeer prijzenswaardig. Verder heeft hij zijn eigen houtvergasser gebouwd waarmee hij zijn huis van gas voorziet. Dit wil hij mettertijd integreren in een compleet duurzaam systeem om zijn boerderij compleet zelf-onderhoudend te maken. Dit vinden wij natuurlijk helemaal top!

Jeffrey Ros & Robert Akerboom

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3