Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

En Passant verslaat grootste concurrent

Sport

In een spectaculaire confrontatie met hun grootste concurrent, de West-Friese club 'De Groene Zes-Schaaklust', heeft het bondsteam van schaakclub En Passant zaterdag 9 januari in hotel Den Burg een nipte maar o zo belangrijke zege 4,5 – 3,5 zege geboekt. Met deze vierde overwinning op rij voeren de Texelse schakers de lijst aan in poule 2A van de Noord-Hollandse schaakbond.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat En Passant zou gaan winnen. Aan het zevende bord zocht Co van Heerwaarden het gevaar op door enigszins roekeloos zijn koning via de lange rochade op de damevleugel te posteren. Tegenstander Andrew Weltevreden zette daarop een krachtige aanval in waartegen Van Heerwaarden geen verweer had.

Aan het tweede bord bracht Jaap Dros tegen de sterke Jaap Gorter op de achtste zet een spectaculair stukoffer, dat het uiterste vroeg van de verdedigingskunst van Gorter. Het offer was hoogstwaarschijnlijk correct, maar toen Dros uit de vele aanvalsmogelijkheden niet de sterkste voortzetting koos, kreeg Gorter een voordelige stelling. Hij wikkelde af naar een glad gewonnen toreneindspel, dat echter vervolgens door hem lelijk werd mishandeld. Toen Gorter ook nog nodeloos een pion verspeelde, berustte hij hoofdschuddend in remise.

Dick van Barneveld bereikte een zo goed als gewonnen stelling tegen Rick Slaman, die in diepe benauwenis nog een dreiging van eeuwig schaak op het bord bracht. In de euforie van de naderende winst negeerde van Barneveld deze wending, waarna Slaman er als de kippen bij was de zetherhaling en daarmee de remise te forceren.

Ook Jaap de Wijk kwam tegen Dirk Mantel tenslotte tot een puntendeling. Dat was een terechte uitslag, want hoewel De Wijk een beetje meer speelruimte had dan Mantel, leek het evenwicht in de partij nimmer echt verbroken.

En Passanter Jon van Dorsten was zeer dichtbij de winst in zijn treffen met Hans Slot. Na een prima gespeelde opening won Van Dorsten in het verre middenspel een pion, maar of dat genoeg was voor de winst was twijfelachtig. Slot wist in eindspel zijn stukken zo te posteren, dat Van Dorsten geen mogelijkheden zag tot een reële winstpoging. Remise derhalve.

In de drie partijen die toen nog gaande waren, kantelde het voor En Passant de goede kant op. Joop Rommets speelde aan het derde bord een dijk van een partij tegen de sterke Piet Reus, die er om bekend staat dat hij zeer moeilijk is te verslaan. Rommets rekende eigenlijk op een puntendeling, maar plotseling liet Reus een steek vallen. Hij werd verrast door een venijnige finesse van de Texelse oud-kampioen, die daarna over een voordelige positie beschikte en die onberispelijk tot winst voerde.

De stand was inmiddels 3-3 en alles hing af van de partijen van Thomas Richter en Gerard Postma. Richter aan het eerste bord liet tegen Peter van Waert andermaal zien dat hij een speler is van grote klasse. Nadat hij met de zwarte stukken de opening moeizaam was doorgekomen, rechtte hij zijn rug, hergroepeerde zijn stukken en duwde met doordacht spel zijn sterke opponent de afgrond in.

Alles hing dus af van de partij van Gerard Postma tegen Peter van der Schee. Qua rating moet Postma flink wat op Van der Schee toegeven en in het middenspel beschikte laatstgenoemde dan ook over een zeer voordelige positie. Postma bleef echter vechten voor wat hij waard was en slaagde erin een sterke vrijpion op de a-lijn te krijgen. Tot ontzetting van Van der Schee bleek die pion Postma een comfortabele remise op te leveren. Daarmee kwam de eindstand van de match op 4,5 – 3,5 voor En Passant, dat nu de koppositie in klasse 2A stevig in handen heeft.

Uitslagen:

En Passant - De Groene Zes-Schaaklust

Thomas Richter – Peter van Waert 1 - 0

Jaap Dros – Jaap Gorter 0,5 – 0,5

Joop Rommets – Piet Reus 1 – 0

Dick van Barneveld – Rick Slaman 0,5 – 0,5

Gerard Postma – Peter van der Schee 0,5 – 0,5

Jaap de Wijk - Dirk Mantel 0,5 – 0,5

Co van Heerwaarden – Andrew Weltevreden 0- 1

Jon van Dorsten – Hans Slot 0,5 – 0,5

____________________________________________

Eindstand : 4,5 – 3,5

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 20 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 20 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30