De spiegelzaal is klaar voor ontvangst van de vluchtelingen.
De spiegelzaal is klaar voor ontvangst van de vluchtelingen.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Allemaal families in crisisopvang

Divers

De groep vluchtelingen die vanaf vandaag in sporthal Ons Genoegen in Den Burg wordt opgevangen, bestaat uit allemaal gezinnen.

Dat heeft de gemeente maandagochtend bekendgemaakt. In totaal gaat het om 119 mensen die de afgelopen dagen in een crisisnoodopvang in Castricum hebben gezeten.

Het merendeel van de groep komt uit Syrië, gevolgd door Irak, Afghanistan, een aantal mensen uit Iran en Eritrea en paar mensen die statenloos zijn. De meesten niet ouder dan dertig. De mensen reizen voor zover bekend al een tijdje van crisisopvang naar crisisopvang, Ze blijven tot en met woensdag 6 januari in Ons Genoegen. Waar ze vervolgens heen gaan is nog niet bekend. 

De groep arriveert in de loop van de middag op het eiland, wordt geregistreerd in de spiegelzaal van Ons Genoegen en kan daarna een slaapplaats opzoeken in de sporthal waar verdeeld in compartimenten veldbedden zijn neergezet.

Volgens de gemeente zijn de mensen in de crisisnoodopvang vrij om te gaan en staan waar ze willen. Als ze bekenden of familie hebben in Noord-Holland of op Texel kunnen ze daar ook logeren. "Ze moeten het alleen wel even melden, zodat daar rekening mee kan worden gehouden met de maaltijden." Er staan voor elke dag activiteiten op het programma waaraan de mensen kunnen meedoen.

Een vertegenwoordiger van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet maandagochtend in de sporthal weten dat er landelijk op het moment zo'n achthonderd mensen in crisisnoodopvang zitten. Die is er als extra, omdat er in de reguliere opvang van het COA onvoldoende plek is. Volgens de vertegenwoordiger is het de bedoeling dat de crisisnoodopvang wordt afgebouwd, maar dat is onder meer afhankelijk van de vraag in hoeverre er meer reguliere opvangcapaciteit komt en in hoeverre de stroom vluchtelingen de komende tijd toeneemt of afneemt.


Spullen zoals slaapgerei en persoonlijke verzorging die klaar staan voor de vluchtelingen.


Er slapen straks ook baby's in de crisisnoodopvang.


Een van de beoogde gebedsruimten in de berging van de sporthal is bij nader inzien ingericht als speelplek voor de kinderen die in Ons Genoegen verblijven.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 7 uur geleden 8
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30