Foto: Salko de Wolf/ Ecomare
Foto: Salko de Wolf/ Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bijzondere vondsten bij Ecomare

Divers

De Texelse Kotter TX43 heeft een bijzondere vangst gedaan. Deze week zat er ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Texel een ijszeester in de netten. De vissers hielden de zeester in leven en brachten hem naar Ecomare. Daar is hij nu te zien in het dijkaquarium. Dat meldt Ecomare op haar website.

IJszeesterren leven normaal gesproken langs de rotskusten van de Atlantische Oceaan, van Gibraltar tot Noorwegen. Het zijn grote zeesterren met lange, dikke armen. Op die armen staan grote, meestal witte stekels, die weer vaak een paars puntje hebben. Ook de uiteinden van de armen zijn vaak paars gekleurd. Al met al een indrukwekkende verschijning op de zeebodem.

Net als alle andere zeesterren is de ijszeester een roofdier. Hij eet vooral schelpdieren, maar ook andere bodemdieren, waaronder ook kleinere zeesterren. IJszeesterren gebruiken gif om hun vijanden of concurrenten weg te jagen. Rond tien jaar geleden woonde er ook al een bij Ecomare. Die is toen heel oud geworden. "We hopen dat onze nieuwe bewoner dat ook wordt, want het is echt een bijzonder dier om te zien", laat Ecomare weten. 

Wolvenbot

Foto: Ecomare.

Het was niet de enige bijzondere vondst die bij Ecomare terechtkwam. Wandelaarster Els ten Napel vond bij paal 12 een flink bot in het zand. Omdat ze graag wilde weten van welk dier het afkomstig was, nam ze het mee naar Ecomare. Het bleek een fossiel bot uit de ijstijd. Aan de vorm te zien is het een dijbeen van een wolf. Op Texel worden regelmatig fossiele botten gevonden. Tijdens het verbreden van het strand met zand uit de Noordzee komen er ook botten van de zeebodem op het strand terecht. "Aan de diepbruine kleur van het wolvenbot kun je zien dat het hoogstwaarschijnlijk uit de laatste ijstijd stamt. Het zou dan dus tussen de 10.000 en 100.000 jaar oud zijn. Wolven kwamen best veel voor in de laatste ijstijd. Ze jaagden op de vele grote plantenetende dieren die hier toen voorkwamen. Er waren in die tijd ook andere vleeseters: leeuwen, hyena's, bruine beren en mensen, maar die waren wel veel zeldzamer. Ecomare heeft botten van al deze roofdieren uit de ijstijd in de collectie", zo valt te lezen op de website van Ecomare

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 12 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 14 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5