De berging wordt ingericht als gebedsruimte.
De berging wordt ingericht als gebedsruimte.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vergoeding COA naar verwachting toereikend voor crisisnoodopvang

Divers

De vergoeding van honderd euro per nacht per vluchteling is naar verwachting nagenoeg kostendekkend voor de crisisnoodopvang in sporthal Ons Genoegen.

Dat laat de gemeente desgevraagd weten. Texel krijgt voor de crisisnoodopvang naar verwachting iets meer dan een ton van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op basis van circa 120 vluchtelingen die negen nachten in Ons Genoegen verblijven.

Het geld wordt volgens de gemeente onder meer besteed aan eten en drinken voor de vluchtelingen, vrijwilligers en beveilging, de vloer die tijdelijk in de sporthal is gelegd, de huur van meubilair, professionele schoonmaak, aanwezigheid van medici, het wassen van linnen en kleding, persoonlijke verzorging als shampoo, tandpasta en luiers, slaapgerei, de inzet van professionele tolken, EHBO, uitgaven van dagbesteding en kleine bouwkundige aanpassingen die zijn gedaan aan de sporthal, zodat die geschikt is voor de opvang van de mensen.

Een deel van de spullen zijn volgens een woordvoerder geheel of gedeeltelijk gesponsord door Texelse ondernemers. "Er kunnen ook spullen overgenomen worden van andere opvangcentra." De uren die de ambtelijke organisatie in de crisisnoodopvang heeft gestoken, worden volgens de gemeente niet ten laste van de vergoeding van het COA gebracht. "Er zijn gemeentelijke medewerkers die ook als vrijwilliger of vrijwilligster hun steentje bijdragen."

Gemeenten kregen aanvankelijk veertig euro per vluchteling per nacht van het COA voor crisisnoodopvang, maar dat was bij lange na niet voldoende om de kosten te dekken. Na overleg tussen het COA en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de vergoeding recent opgetrokken naar honderd euro. De vluchtelingen zijn via het COA verzekerd tegen ziektekosten en de gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3