De Texelhopper verdwijnt per 1 maart van de boot.
De Texelhopper verdwijnt per 1 maart van de boot.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bus verdwijnt van de boot, gezins- en dagkaart komt

Divers

De Texelhopper zal van 1 maart niet meer meegaan op de boot, de ov-chipkaart wordt een geldig vervoersbewijs tussen het station en de boot en er wordt gekeken naar een gezins- en dagkaart voor de Texelhopper. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de tussenevaluatie van Texelhopper. In een persbericht deelt de gemeente haar bevindingen. 

"Met een reizigersgroei van 10 procent en vervoersdekking van het gehele eiland is de Texelhopper een goed alternatief openbaar vervoersysteem. Door maatregelen als de bus van de boot en de introductie van dag- en gezinskaarten wordt gehoor gegeven aan de verbeterwens van reizigers. Voor verdere verbetering van de Texelhopper vraagt het college de gemeenteraad eenmalig om €70.000,-. Over deze eenmalige investering besluit de raad op 17 februari 2016. Het college van de gemeente Texel heeft het rapport Tussenevaluatie Texelhopper vastgesteld. Hierin wordt op allerlei aspecten van de eerste tien maanden Texelhopper ingegaan. Met de provincie is afgesproken dat met ingang van 1 maart 2016 lijn 28 niet meer met de boot meevaart. Door deze verandering kan vanaf het NS-station Den Helder naast het Texelhopperkaartje ook de OV-chip weer worden gebruikt. Omdat lijn 28 meer tijd nodig heeft om zijn ronde te rijden op Texel komen er extra zogenaamde versterkingsritten op Texel." 

Gezins- en dagkaart 

Voor de Texelhopper komen dagkaarten en gezinskaarten. Met de dagkaart van € 7,50 kan één persoon een hele dag gebruik maken van de Texelhopper. De gezinskaart van €17,50 is voor een dag reizen voor een gezin van twee volwassenen en drie kinderen onder de dertien jaar. Voor aanpassingen van de software en backoffice vanwege de introductie van deze nieuwe kaarten stelt de gemeente Texel éénmalig € 50.000,-- beschikbaar. Voor promotie en communicatie van de gezins- en dagkaart en de chipcard op lijn 33 betaalt Texel éénmalig € 20.000,--. De gemeenteraad van Texel moet over deze bedragen nog een besluit nemen. 

Reizigers minder tevreden
Gemiddeld genomen zijn reizigers minder tevreden dan bij de start van de Texelhopper. De bus op de boot, de OV-chipkaart en het tarief blijven belangrijke kritiekpunten, evenals de communicatie door gemeente en Provincie. De voordelen van de bus op de boot blijken niet op te wegen tegen de nadelen. Nadelen zoals de enorme verstoring van de dienstregeling en gedupeerde reizigers als de bus de boot niet haalt. Ook missen onvoorbereide reizigers die op Texel van de boot stappen de bus met de kans dat zij een uur moeten wachten.

Bijeenkomsten bewoners
Nadat de tussenevaluatie op 17 februari 2016 in de gemeenteraad is besproken en eveneens in de Provinciale Staten, volgen bijeenkomsten voor bewoners. Hierin kunnen belangstellende bewoners zich laten bijpraten en hun vragen stellen. De data voor de bijeenkomsten worden uiteraard via de website en social media van de Texelhopper en via de lokale media gecommuniceerd. 

Uit de documenten van de gemeente blijkt niet dat de ov-chipkaart voorlopig terugkeert op het eiland zelf. "In de tussenevaluatie worden onderzoeken aangekondigd naar organisatorische uitplaatsing van de regiecentrale en de rol die de Texelhopper kan spelen in het WMO-vervoer. De invoering van de ov-chipcard op lijn 28 wordt verder onderzocht. Deze maatregel kan van grote invloed zijn op de aanbesteding van het openbaar vervoer op Texel."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 17 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30