Marian Smit: papierstructuur Koolzaad (2015)
Marian Smit: papierstructuur Koolzaad (2015)

Dit artikel is geschreven door
Posthuys Galerie

Galerie op Brink 14 De Koog

Kleur in Galerie Posthuys

Cultuur

Na een korte winterstop opent Galerie Posthuys aanstaande zaterdag met vijf nieuwe tentoonstellingen. Enkele vertrouwde kunstenaars, maar ook een paar nieuwelingen stellen hun nieuwste werken ten toon in de ruime galerie.

In de grote zaal zijn de extravagante sculpturen van Marianne van Heeswijk te zien. Ze hergebruikt volkse voorwerpen en plaatst ze in bijzondere, (over)gedecoreerde assemblages. Als je ze eenmaal hebt gezien, zul je ze niet gauw meer vergeten. Aan de wanden in de grote zaal zijn schilderijen van nieuwkomer Maartje Frenken te zien. Laat je niet misleiden door de zoete kleuren; de duistere kant van de kunstenaar schemert hier en daar door de bloesemtakken.

De crypte is in de winter bijna traditiegetrouw voor Marian Smit en Maurice Christo van Meijel. Voor de vijfde keer bundelden ze hun krachten en deze keer is koolzaad het vertrekpunt in de samenwerking. De anatomie van de plant en de kleur van de bloemen bleken essentieel in de eerste gezamenlijke werken. Vlak voordat de velden in augustus werden gerooid, werkten ze hun plan uit en gingen ze onafhankelijk van elkaar aan de slag. Oud Texelaar Marian Smit was meteen gegrepen door de prachtige kleur van de uitgestrekte koolzaadvelden toen ze jaren geleden in Groningen neerstreken. Haar eerste werken waren dan ook een ode aan de bloem en de gele kleur van de koolzaadvelden. Van Meijel stortte zich vol op het silhouet van de plant en zijn prachtige peultjes. In de afgelopen week kwamen de kunstenaars samen om een muurschildering te maken waarin en waarop de verschillende werken zijn samengevoegd.

De vijfde exposerende kunstenaar is Hélène Steenhof. De Baarnse kunstenares verhuist binnenkort naar Texel en Galerie Posthuys heet haar alvast welkom met een kleine expositie van haar meest recente bronzen beelden.

Op zaterdag 19 december zijn bezoekers vanaf 12 uur welkom om de exposities te bekijken. De kunstenaars zijn aanwezig om een toelichting te geven op hun kunst en werkwijze. Gedurende de kerstvakantie is Galerie Posthuys elke dag - dus ook de feestdagen - geopend van 11 tot 17 uur.

Marianne van Heeswijk: I am you (2015)
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 19 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30