Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Blogs

De 600 jaar stad-koek was op

Divers

Het is zover. Woensdag wordt de vlag van Texel 600 jaar stad voor het laatst gestreken. Wat begon met ambitieuze plannen is uitgemond in een verregend optreden in de kou en een aantal dorpsfeestjes. Ik ben benieuwd wat de financiële balans gaat zijn. In juli lagen de inkomsten immers al meer dan €70.000,- lager dan verwacht.

Het is achteraf makkelijk om te zeggen wat er verkeerd is gegaan, maar wat daarvan is de organisatie daadwerkelijk aan te rekenen? Een buitenconcert organiseren in maart is natuurlijk vragen om problemen. Vervolgens het weer de schuld geven is dan ook te simpel. Een kijkje in de geschiedenis had de organisatie geleerd dat de kans op mooi weer in de zomer een stuk groter is. Dat er een goed uitgevoerde rockopera wordt gehouden is leuk, maar mening Texelaar moest eerst googelen wie of wat in hemelsnaam Kayak was. Caro Emerald is een prachtaffiche, maar waarom niet een Guus Meeuwis of andere sfeermaker op het programma. Guus Meeuwis is niet mijn muziek, maar wel iemand die het grote publiek aanspreekt en extra mensen naar het eiland trekt. Nu werd het vooral een feestje voor Texelaars die die avond toevallig nog niets te doen hadden.

Het geld was eigenlijk wel op na het openingsfeestje in 'onze hoofdstad'. Wat restte voor de buitendorpen waren wat buurtfeestjes met een spectaculaire zevenkamp tussen de dorpen. Deze waren zo erg in trek dat de meeste dorpen het niet voor elkaar kregen iedere maand een team te formeren. Den Burg lukte het bijvoorbeeld niet om uit ruim zevenduizend inwoners, zeven mensen op de been te krijgen. Het geeft wel aan in hoeverre Texel 600 jaar stad leefde onder de bevolking. Het is een feestje geworden voor een select gezelschap aangevuld met de inwoners van het dorp waar Texel 600 jaar stad neergestreken was.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Absoluut niet. De dorpsfeestjes waren gezellig, Wouter Klootwijk kwam naar Texel en het Oude-film Festival gaf een prachtig kijkje in de eilandgeschiedenis. Vrijwilligers vermaakten zich tijdens verschillende verkleedfeestjes en in Den Hoorn wisten ze van geen ophouden. 600 jaar stad werd daar moeiteloos gecombineerd met de Lange Juni. Je moet je echter afvragen welke activiteiten er niet hadden kunnen plaatsvinden zonder het omhulsel van 600 jaar stad. Uiteindelijk hoorde je weinig mensen enthousiast spreken over het succes van 600 jaar stad. Misschien was de kalender te vol. De 600 jaar stad-koek was gewoon op. De vlag is nooit verder gekomen dan halfstok. Hoe sneu dat ook is voor de beste intenties waarmee de mensen aan de slag zijn gegaan. Waar kwaliteit een uitgangspunt zou moeten zijn, werd kwantiteit de maatstaf. Laat het een waarschuwing zijn voor onze evenementenkalender. Op een gegeven moment is men evenementenmoe, zoals er weinig mensen teleurgesteld zijn dat Texel 600 jaar stad er op zit. Nog één symposium en dan kan de vlag in het archief. Dan is het aan de penningmeester om de balans op te maken. Ik ben benieuwd. 

Texel 600 jaar stad is een goedbedoeld plan geweest, dat helaas niet half de kleur gekregen heeft die het gewenst had. Wie weet houden we er nog een aantal leuke speulen aan over. 

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15