Foto  Ton  Zegers
Foto Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Kavelruil De Bol succesvol afgerond

Divers

De grondruil in polder "De Bol" op Texel is op 3 december 2015 door de notaris vastgesteld. Daarmee is na 2,5 jaar overleg een akkoord bereikt over 96 hectare grond.

Belangrijkste onderdeel van deze kavelruil betreft de verplaatsing uit De Bol van het boerenbedrijf van Marco Vlaming. Op de nieuwe locatie, aan de Spangerweg bij De Waal,  gaat Vlaming een nieuw biologisch melkveebedrijf gaan exploiteren. Natuurmonumenten kan in De Bol nu een aaneengesloten natuurgebied ontwikkelen, waarvan de inrichting in 2016 zal starten. Het gebied sluit aan bij bestaande natuurgebieden en wordt volgens Natuurmonumenten zodanig ingericht dat het goed beleefbaar is voor bezoekers van Texel. De afgelopen 2,5 jaar is door veel partijen onder begeleiding van de Stuurgroep Texel gewerkt aan deze ruiling, waarmee volgens NM natuur- en landbouwdoelen zijn gerealiseerd. Mede door inbreng en samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Texel, LTO Noord, De Lieuw, Stivas, Natuurmonumenten, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de betrokken agrarische ondernemers kon deze ruiling doorgaan.

De Bol is een oude overlooppolder, met  nog een toegang tot de Waddenzee. Daarom is dit gebied met zijn brakke natuur bijzonder belangrijk voor planten en dieren. Voor de vele trekvogels van Texel wordt dit een belangrijk rust- en foerageergebied. De binnendijkse natuurgebieden worden steeds belangrijker als hoogwatervluchtplaatsen voor de wadvogels.

Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 50 minuten geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 17 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11