Wet Mulder

Divers

De meeste mensen onder ons die wel eens een boete hebben gehad voor een verkeersovertreding, hebben zeer waarschijnlijk te maken gehad met een 'Mulder beschikking'. Deze kan men herkennen aan de grote M rechtsboven op de brief en wordt opgelegd op grond van de Wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften. Op deze manier worden kleine verkeersovertredingen afgedaan onder het administratieve recht, dus niet onder het strafrecht zoals men eerder zou verwachten. Sterker nog, onder de Wet Mulder vinden er geen registraties plaats van de overtredingen en ben je er na de betaling van een kleine boete vanaf. Op zich klinkt dit vrij gunstig voor de verkeersdeelnemers onder ons, maar is dit wel zo?

Tot 1992 werden verkeersovertredingen nog onder het strafrecht afgedaan, ook de snelheidsovertredingen van slechts een paar kilometer. Men kan zich wel voorstellen dat de politie, het OM en de rechter omkwamen in dit soort zaken. In die tijd kreeg de overtreder een politiebeschikking thuisgestuurd. Betaalde je de boete niet, dan moest je voorkomen. Maar wat wij nu weten, wist men toen ook al: de Officier van Justitie diende te bewijzen dat jij de feitelijke overtreder was. Een foto van jouw auto door een flitspaal, bewees nog niet dat jij de bestuurder was.

Onder andere door dit soort gebreken in de rechtsgang, is de Wet Mulder van kracht geworden. Het uitgangspunt van deze wet is het effectiever en strakker innen van boetes. Een Mulder beschikking heeft een rechtmatig karakter, dat wil zeggen dat jij als betrokkende dient te bewijzen dat deze niet deugt. Voor verkeerszaken geldt zelfs dat niet van belang is wie de bestuurder van het voertuig was, maar met welk voertuig de overtreding is begaan. Als betrokkene dient men spoedig op de beschikking te reageren  met een bezwaar- of beroepschrift, dan wel een tijdige betaling, anders staan je grotere problemen te wachten. Dan komen we meteen op het zwakke punt van deze procedure; wanneer men niet tijdig betaalt, kan de Officier van Justitie overgaan tot parate executie. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld het voertuig van de betrokkene in beslag genomen kan worden ter zekerheid van betaling. Hier valt het een en ander tegenin te brengen, namelijk dat op dat moment nog helemaal niet vaststaat of de dergelijke boete rechtmatig is opgelegd. Op deze manier doet deze Mulders procedure afbraak aan een beginsel van goede procesorde, namelijk de onschuldpresumptie. Dit houdt in dat er van je onschuld moet worden uitgegaan, tot het tegendeel bewezen is.

Naast het feit dat deze procedure snel en effectief is, kan men dus concluderen dat er ook enige haken en ogen aan vastzitten.

Heeft u over dit onderwerp vragen, of heeft u andere juridische vragen, dan kunt u contact op nemen via www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl, spreekuur Texel.

Bijdrage van Rosan Smit

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1