Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Kunstlezing 'Kerst in de Kunst' bij Artex

Cultuur

Op dinsdag 15 december wordt bij Artex – Kunstenschool de kunstlezing 'Kerst in de Kunst' gehouden. Een kunstlezing van 2 uur door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Zelfs als we de Kerstman en de kerstboom buiten beschouwing laten, blijkt een groot deel van het 'traditionele' kerstverhaal niet op de Bijbel gebaseerd te zijn. De os en de ezel komen niet bij de geboorte voor. De drie koningen zijn geen koningen en dat het er drie zijn staat ook niet in de Bijbel. Laat staan hoe ze eruit zagen. En waar werd Jezus precies geboren? En hoe? En wie waren erbij aanwezig?

In deze rijke lezing ziet u de tradities rondom Jezus' geboorte in de kunst ontstaan, veranderen en soms gaan. Zo waren er in de Middeleeuwen twee vroedvrouwen, Zelomi en Salomé, die uit het kerstverhaal en dus uit de kunst zijn geschrapt. Na afloop van deze 2 uur durende lezing zullen zelfs de meest vertrouwde schilderijen een schat aan nieuwe informatie bevatten voor de bezoekers. De lezing is ook zeer geschikt voor wie niet met de Bijbel is grootgebracht.

Artex verzorgt diverse lezingen met kunsthistorische inhoud, deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Krzysztof is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

De kunstlezing is op dinsdag 15 december aanstaande om 20:00 uur. De kosten bedragen €10,- per persoon inclusief koffie/thee/lekkers en een hand-out van de lezing. Reserveren is zeer gewenst en kan via info@artex-texel.nl of bel met 313493.

Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 3 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 23 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen gisteren 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30