Betsie Verhoeven.
Betsie Verhoeven. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Terugblik 2021: Aandacht gevraagd voor mantelzorgers

Algemeen

Texels Welzijn vraagt in oktober aandacht voor de positie van mantelzorgers op Texel. De welzijnstichting ziet een toename van vragen van mantelzorgers voor aanvullende ondersteuning op de zorg die zij aan een ander verlenen.

Volgens Betsie Verhoeven, dorpswerker bij Texels Welzijn, proberen de mantelzorgers met extra steun te voorkomen dat ze zelf overbelast raken maar zorg aan een naaste kunnen blijven verlenen. 

Texel kent op een bevolking van 13.500 bewoners zo’n 750 bewoners die mantelzorger zijn en onbetaald en vaak langdurig zorg verlenen aan zieke familieleden of vrienden. Dat zijn voor een belangrijk deel ouderen die voor hun partner zorgen. 

Volgens Betsie, die als dorpswerker al dertien jaar mantelzorgers begeleidt, is het hoog tijd dat de gezamenlijke hulp- en zorgpartijen op Texel zoals Omring, gemeente, thuiszorgorganisaties en Texels Welzijn met elkaar gaan praten over oplossingen om te voorkomen dat het aantal overbelaste mantelzorgers toeneemt.

Texels Welzijn stelt dat het belangrijk is om de toekomst van de mantelzorg in samenhang met het thema wonen voor ouderen op Texel te bekijken. “Veel ouder wordende Texelaars wonen niet in het juiste huis voor hun aankomende zorgbehoefte. Maar er zijn nauwelijks plekken waar ze naar toe kunnen. Dat is niet allen slecht voor hen maar ook voor de jongere Texelaars die op zoek zijn naar een woning. Hier is echt een doorbraak nodig om een verandering teweeg te brengen.” 

De verwachting is dat door de snelle vergrijzing van Texel het aantal mantelzorgers ook snel gaat toenemen naar meer dan de huidige 750 op het eiland.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 2 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 21 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2