Grigor Baindoerasjvili.
Grigor Baindoerasjvili. Foto: Foto Stichting Sovjet Ereveld

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Terugblik 2021: Laatste Georgische soldaat opstand overleden

Algemeen

Grigor Baindoerasjvili, de laatste nog levende Georgische soldaat die in 1945 bij de Georgische Opstand op Texel betrokken was, overlijdt vrijdag 6 augustus op 102-jarige leeftijd.

Baindoerasjvili behoorde tot de circa 224 Georgiërs die eind mei 1945 levend het eiland verlieten na de bloedige opstand die op 6 april 1945 uitbrak en duurde tot 20 mei 1945. Texel was daardoor het laatste slagveld van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Terug in Georgië bouwt Baindoerasjvili weer een leven op en krijgt hij drie kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen. 

In zijn huis houdt hij Texel in ere (onder meer met een schilderij van de Texelse vuurtoren aan de muur) en Nederlandse bezoekers zijn altijd welkom. Zo ook een grote groep Texelaars die eind jaren negentig een bezoek aan Georgië brengt.

Baindoerasjvili stond bekend als ‘een van de zonen’ van mevrouw Cornelia Boon-Verberg die tijdens de opstand veel Georgiërs hielp en hen daarmee het leven redde. Zij regelde destijds voor Baindoerasjvili een onderduikadres bij P. Dros in Hoeve Bern. Remco Reiding, onderzoeker en directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, sprak hem zes jaar geleden en tekende zijn levensverhaal op.

Daarin beschrijft hij onder meer hoe Baindoerasjvili in 1945 op Texel tijdens een razzia oog in oog komt te staan met een Duitse soldaat. Beide mannen staan met getrokken wapens doodstil tegenover elkaar, maar schieten niet. Uiteindelijk gaan ze langzaam uit elkaar waardoor beiden in leven blijven.

De Georgische Opstand kostte in 1945 naar schatting ruim vijfhonderd Georgische soldaten, circa achthonderd Duitse soldaten en 120 Texelaars het leven.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 2 uur geleden 6
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen gisteren
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30