Afbeelding

OM wil 18 maanden cel tweede verdachte juweliersroof

Divers

Het Openbaar Ministerie (OM) wil Utrechter Aziz N. (26) achttien maanden achter slot en grendel hebben voor zijn aandeel in de roofkraak op juwelier Martin Tromp in Den Burg in maart van dit jaar. Ook moet de man van justitie €13.850,- schadevergoeding betalen en kan hij een ontnemingsvordering tegemoet zien, bleek maandag voor de rechtbank in Alkmaar.

Bij de goed voorbereide kraak in maart maakten de dieven voor €165.000,- aan goud, juwelen en sieraden buit. De schade aan de winkel was enorm. De inbrekers baanden zich met een kloofbijl en een voorhamer een weg naar binnen en sloegen alle vitrines stuk. Een omwonende die op de herrie afkwam, werd met de dood bedreigd en achtervolgd. De ontsnappingsroute hadden ze geblokkeerd om de politie zoveel mogelijk te hinderen. Bij de roofkraak waren voor zover bekend drie verdachten betrokken, van wie een onbekend is gebleven en een 21-jarige Utrechter in september anderhalf jaar cel aan zijn broek kreeg. Hoewel N. toen al in beeld was – zijn DNA 'matchte' met bloedspatjes in de stukgeslagen vitrinekasten – kon zijn proces destijds niet worden gevoerd. Hij was na zijn aanhouding door een persoonsverwisseling onbedoeld vrijgelaten en op dat moment spoorloos. Maandag was hij er volgens zijn raadsman niet bij vanwege familieomstandigheden.

Ravage

Op beelden van beveiligingscamera's was maandag te zien hoe drie in het zwart geklede mannen met bivakmutsen de winkel binnen enkele minuten een totale ravage aanrichtten. Terwijl een uit beeld verdwijnt, slaat een tweede met een moker in hoog tempo vitrine na vitrine in, waarna de derde ze leeghaalt en de buit in grote tassen doet. Op beelden van een andere camera is te zien hoe later een van de inbrekers buiten een getuige wegjaagt en achtervolgt. Ook is te zien dat twee mannen op een scooter wegrijden. De vluchtscooter is later teruggevonden in de buurt van Landal Beach Park. De verdachten huurden daar begin maart een vakantiehuisje, nadat ze met een in Den Haag gehuurde auto naar Texel waren gekomen. Uit boordcomputergegevens is gebleken dat de auto veel op het park stond geparkeerd, de ochtend na de kraak naar Alkmaar reed, toen door naar Utrecht en vervolgens terug naar Texel. Pas enkele dagen na de kraak checkten de mannen definitief uit.

Schadeclaim

De buit is nooit teruggevonden. De schade van het juweliersbedrijf is vergoed door de verzekering, op €13.850,- na. Die wordt al hoofdelijk gevorderd van de eerder veroordeelde Utrechter, maar het OM wil dat de rechtbank een identieke schadeclaim tegen N. eveneens toewijst. De officier van justitie zei dat ze daarnaast ook nog een ontnemingsvordering gaat indienen. Ook in de eerdere zaak werd die al aangekondigd. De raadsman van N. zei dat zijn cliënt ontkent en bepleitte vrijspraak. Het OM stelt daartegenover een dikke stapel bewijzen tegen de 26-jarige Utrechter te hebben verzameld. Die moet – zo besliste de strafkamer aan het einde van de zitting – per direct worden opgespoord en gevangen gezet in afwachting van de uitspraak. Die is op 14 december.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie gisteren 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30