Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Houd afstand van jonge zeehonden op het strand

Algemeen

Momenteel ligt de zandplaat De Richel vol pasgeboren grijze zeehonden. Een deel van de jongen is al gespeend en dus niet meer afhankelijk van moedermelk. Deze dieren zullen de komende tijd gaan uitwaaieren over het waddengebied. Kom je er een tegen, blijf dan op grote afstand.

In deze tijd is de kans dat strandwandelaars op een jonge grijze zeehond stuiten, relatief groot. Daarom brengen de zeehondencentra het belang van afstand houden weer even extra onder de aandacht. Een zeehond die op het droge ligt, heeft behoefte aan rust. Verstoring geeft stress, het tegenovergestelde van rust. Een wild dier is eerder verstoord dan mensen vaak denken. Als het dier je ziet, heb je hem in feite al verstoord.

Naast mensen zijn ook honden een belangrijke verstorende factor. Lijn daarom je hond meteen aan als je in de verte een zeehond ontwaart. Loop vervolgens in een grote boog om het dier heen, op een afstand van minstens 30 meter. Maak je je zorgen om de zeehond, bel dan met het verantwoordelijke zeehondencentrum. Op Texel is dat Ecomare (0222-317741).

Zeehonden die niet opgevangen hoeven te worden, worden gemarkeerd met verf. Ecomare doet dat op Texel, met blauw. Zie je een zeehond met een blauwe streep op het strand van Texel, dan is het dier eerder door ons gezien. Omdat ze zich ook kunnen verplaatsen, is het fijn als je even naar Ecomare belt om te checken of de locatie bekend is. Ook de laatste dagen hebben de dierverzorgers van Ecomare een aantal jonge grijze zeehonden gemarkeerd. Het zijn gezonde jongen, die niet meer afhankelijk zijn van moedermelk. Het kan wel enige tijd duren voor een pas-gespeende zeehond zelf gaat jagen. Ze teren eerst nog langdurig in op de vetvoorraad die ze van hun moeder hebben meegekregen. Dat is normaal, dus geen reden tot zorg!

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 13 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30