De paarse gebieden vallen onder het regime 'Bijzonder Provinciaal Landschap' op Texel.
De paarse gebieden vallen onder het regime 'Bijzonder Provinciaal Landschap' op Texel. Foto: Ontwerp Omgevingsverordening NH2020

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Verkiezing mooiste bijzonder landschap Noord-Holland

Algemeen

De provincie Noord-Holland houdt tot 16 december een verkiezing van het meest bijzondere ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ in Noord-Holland.

In totaal zijn 32 landschappen genomineerd voor de titel waaronder ook het ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ dat sinds vorig jaar op Texel van kracht is. Dat is het deel van Texel dat voorheen bij de provincie al te boek stond als ‘Bufferzones’, ‘Weidevogelleefgebieden’ en ‘Aardkundig Monument’. Sinds de vaststelling van de nieuwe provinciale Omgevingsverordening NH2020 in Provinciale Staten is hier de status ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ van kracht.

Mensen die meedoen aan de verkiezing maken volgens de provincie kans op een overnachting in één van de 32 bijzondere provinciale landschappen. De verkiezing wordt gehouden op een site van de provincie.

Voor de achtergrond: de status ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ is een beschermende status voor de betreffende gebieden. Die bescherming was eerst afzonderlijk geregeld via de begrippen ‘Bufferzones’, ‘Weidevogelleefgebieden’ en ‘Aardkundig Monument’. Bij de komst van de provinciale Omgevingsverordening NH2020 zijn de diverse regelingen van die drie verschillende begrippen tot één geheel gebundeld.

De bescherming moet er volgens de provincie voor zorgen dat Noord-Holland een mooie provincie blijft om te wonen, te werken en vrije tijd door te brengen. “De provincie is extra zuinig op deze landschappen vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarden voor mens en dier.”

De bescherming houdt onder meer in dat aan de randen van de dorpen die zich te midden van een Bijzonder Provinciaal Landschap bevinden geen nieuwe woonwijken met meer dan 11 woningen, bedrijventerreinen en sporthallen mogen komen. “Hierop geldt een uitzondering als iets van groot openbaar belang is en echt nergens anders kan.”

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 16 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00