Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Internetreacties

Divers

Er valt weer genoeg te bespreken tijdens Koppiestiêd deze vrijdag. Texels jongste burgemeester ooit, TOP maakt zich zorgen over de band met de gemeenteraad, Boeing landen straks op de Pontweg en bomen moeten wijken voor vogels. Toch viel mij heel wat anders op, de reacties op de website.

Het is zo'n heerlijk pauzemomentje, het lezen van reacties op nieuwswebsites. Deze week hoefden we niet ver te zoeken. Het waren de pagina van onze eigen Texelaar en de Facebookpagina ervan. Het begon met de reacties op het bericht over onze nieuwe burgemeester. Meningen mogen, godzijdank, verschillen, maar de reactie "D66 nou dat zal wat worden en zijn kop staat me nu al niet aan." Gegrinnik maakt al snel ruimte voor ergernis. Het eerste deel van de bewering is niet mis mee, ieder zijn politieke voorkeur. Maar om iemand van 36 met een dergelijk cv af te rekenen op 'zijn kop' vind ik wel makkelijk. Vervolgens werd het weggezet als 'Vrijheid van meningsuiting' hetgeen de laatste tijd vaak gebruikt wordt om Jan en alleman te beledigen. Geef de beste man nou maar een kans. De verwachtingen zijn hoog gespannen en wanneer hij er een potje van maakt, wordt hij alsnog wel aan de schandpaal genageld. Ik zie de 'zie je nou wel' van deze reaguurder nu al aankomen, ook al is die ook dan niet terecht.

Een tweede weinig verheffende discussie kwam voort uit een koffertje bij Tubantia. Op het koffertje stond "Welcome  refugees". Nou is Texel niet anders dan de rest van Nederland en dus kun je er op wachten dat een Vreemdelingendiscussie al snel een twistpunt wordt tussen linkse boomknuffelaars en Wildersstemmers die iedere buitenlander als een vrouwenverkrachtende, Zwartepietbedreigende zelfmoordterrorist te zien. En u snapt het al, de discussie ontaarde in een gesprek ver om de inhoud heen. De één hautain inhakkend op de spelling van de één, de ander met een argument dat kant noch wal raakte. Het ophangen van een welkomstkoffertje werd voor het gemak even vergeleken met een generaliserend spandoek waarin alle vluchtelingen werden weggezet als terroristen. Dat er meningsverschillen zijn is logisch. Gelukkig maar, anders werd het saai. Maar zullen we proberen over de inhoud te discussiëren, niet op basis van onderbuikgevoelens en randzaken? En nog belangrijker: zullen we discussiëren met respect voor elkaars mening? 

Als je vindt dat vluchtelingen hier welkom zijn, word je al snel in de linkerhoek geplaatst. Andersom geldt dit voor diegenen die tegen zijn. Ik ben voor de opvang van mensen die hun leven in eigen land niet meer zeker zijn. Sterker nog, het lijkt me niet meer dan normaal. Zoals Texel in de oorlog al 'Amsterdammertjes' opving die anders omkwamen van de honger, zo kunnen we nu wel ruimte maken voor zestig (waar hebben we het over) statushouders uit den vreemde. Toch mag eenieder er anders over denken, al betrap ik mij erop dat ik die mensen al snel in de Wildershoek stop (ik ben ook niet Roomser dan de paus). Ik ben voor het onderdak verschaffen aan vluchtelingen, maar word door mijn vrienden, familie en kennissen toch zelden in de linkse hoek geplaatst. Misschien is niet iedere voorstander van vluchtelingen iemand met een linkse hobby, misschien is niet iedereen die tegen vluchtelingen is een nazi en misschien, heel misschien hoor, is niet iedere vluchteling een gelukszoekende terrorist. 

Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 43 minuten geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 19 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 22 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00