Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Verwaaide papegaaiduiker in opvang Ecomare

Algemeen

Hij zat in het schuim op het strand: een verkleumde papegaaiduiker. Texelaar Marcel Wijnalda vond hem en bracht de vogel naar Ecomare, waar hij meteen in een zogenaamd drooghok is geplaatst om op te warmen. Nu hij de eerste dagen heeft doorstaan, zijn de dierverzorgers voorzichtig positief over zijn kans op herstel. Het is een bijzondere gast in de opvang!

De papegaaiduiker wordt onder een warmtelamp gehouden, zodat hij zijn energie kan besteden aan zijn herstel. Hij zal gewassen moeten worden om zijn verenkleed weer waterdicht te krijgen, maar daarvoor moet hij eerst aansterken. De dierverzorgers bepalen aan zijn gewicht, gedrag en bloedwaardes wanneer hij een wasbeurt kan doorstaan. Tot dan krijgt hij zalmpap via een sonde toegediend.

Vermoedelijk is de vogel uit koers geraakt door de harde wind. Papegaaiduikers komen normaal gesproken niet aan land in Nederland. In deze tijd van het jaar verblijven ze sowieso constant op zee. Het zijn echte zeevogels, die alleen in het broedseizoen de kust opzoeken. Dat is dan niet op onze zandstranden, maar op rotskusten in het noorden, onder andere bij Engeland. In de broedtijd zijn ze op hun mooist; dan hebben ze de karakteristieke felgekleurde snavel.

De op Texel gevonden papegaaiduiker is waarschijnlijk zo’n 2-3 jaar oud. Hij is niet de eerste papegaaiduiker die bij Ecomare in de opvang terecht komt. In de zomer van 2017 lukte het de dierverzorgers een papegaaiduiker te helpen herstellen. Deze vogel is toen meegegeven met een vlucht naar een boorplatform. Hij is midden op de Noordzee, vanaf het boorplatform, weer vrijgelaten. Hopelijk kunnen we dit herhalen met de papegaaiduiker die nu in de opvang zit.

Afbeelding
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 8 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 11 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5